“Svilu prelo zlato materino”

758 0

Stih je pjesme koja se u Davoru pjevala u šetanom kolu i po kojoj je i radionica u organizaciji Gradskog muzeja Nova Gradiška i muzejske savjetnice Vesne Kolić Klikić i naslovljena, a održana je 18. svibnja u povodu Međunarodnog dana muzeja.

Radionica je bila namijenjena djeci uzrasta razredne nastave i realizirana je u suradnji s OŠ Ljudevita Gaja, a sudjelovalo je oko 60-ero učenika. Potrajala je dva i pol sata zbog iznimnog zanimanja djece, a tema je bila dudov svilac i svila. – Naime, imamo izložbu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja o kukcima i tražili smo nekakvu poveznicu izložbe i ovog našeg prostora Muzeja s njom, pa je logičan izbor bila priča o dudovom svilcu i novogradiškoj svili. Na taj način spojili smo i prirodoslovni, društveni, ali i likovni aspekt. Djeca su imala prilike vidjeti fotografije dudovog svilca, leptira, gusjenica,…niti sirove svile, koje su ispredale žene u našim selima i čuli su priču o prvoj novogradiškoj predionici svile koja se nalazila na prostoru današnjih Tang-ovih zgrada gdje je ujedno bio i dudinjak. Također su vidjeli i predmete iz našeg muzejskog fonda, koji su izrađeni od niti dudovog svilca, dakle od sirove svile, a koji su industrijski prerađeni. Njihov je zadatak bio naslikati ono što im se najviše svidjelo. Potom smo zajedno zaigrali šetano kolo kako bi ih naučili djelić tradicijske baštine našega kraja i načina kako su društveni život osmišljavali možda i njihovi djedovi i bake. Pjesmu i korake prezentirale su im kazivačice iz Davora: Ivana Čmelješević, Renata Gelemanović, Milka Gelemanović i Kata Brlić, koje su bile odmah spremne pomoći, na čemu im se od srca zahvaljujem- istaknula nam je u razgovoru prof. Vesna Kolić-Klikić, muzejska savjetnica. Također je dodala kako zapravo djeci putem škole ili udruga ili na neki drugi način trebamo što više približiti našu kulturnu baštinu jer ćemo ih samo na taj način senzibilizirati i za kraj i za prostor u kojem žive, ali i za svoju Domovinu.

Gradski muzej Nova Gradiška organiziranjem ove radionice promovirao je i svoje djelatnosti, a učenici OŠ Ljudevita Gaja razgledali su i veoma zanimljivu izložbu „Zvukovi kukaca-orkestar najmanjih“ Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba.

Na radionici su bili nazočni i Borislav Vidošić i Ivana Trupina, zamjenici novogradiškog gradonačelnika.

Svakako treba napomenuti kako je u povodu Međunarodnog dana muzeja u Arheološkom muzeju u Osijeku 17. svibnja otvorena izložba “Zaštitna arheološkog istraživanja Ruščica – Glogove – Praulje” autorica dr. sc. Marije Mihaljević, ravnateljice Gradskog muzeja Nova Gradiška i arheologinja Danimirke Podunavac i Marine Matković Vrban, a potrajat će do 10. lipnja ove godine. Spomenutu izložbu u Gradskom muzeju Nova Gradiška imali su priliku vidjeti i posjetitelji šireg novogradiškog kraja jer je upriličena 26. siječnja ove godine u povodu nacionalne manifestacije “Noć muzeja”.


 

Related Post

POLICIJA UPOZORAVA

Autor - 11/03/2013 0
SLAVONSKI BROD, 11. ožujka 2013. – Osim događaja tijekom prošlog tjedna i vikenda na području Policijske uprave brodsko-posavske, na današnjoj…

AKCIJA „ŠAGOVINA 91“

Autor - 21/12/2019 0
Razbijeno strateški važno neprijateljsko uporište Autor Franjo Samardžić NOVA GRADIŠKA/ CERNIČKA ŠAGOVINA, 21. prosinac 2019. – Danas se u Cerničkoj…