The Kazetofon – novi bend na glazbenoj sceni

3330 0

The Kazetofon predstavlja – Da sam ja netko – evergreen u novom ruhu! Poslušajte – https://youtu.be/MLAZ0qWgupg

 The Kazetofon bismo mogli sažeti u ovu rečenicu: četiri glazbena zaljubljenika i pet instrumenata – viola, gitara, harmonika, kontrabas i cajon. The Kazetofon je sasvim nova grupa na hrvatskoj glazbenoj sceni, no glazbenici koji ga čine etablirani su profesionalci dokazani u glazbenim krugovima. The Kazetofon su Emil Gabrić, Kamenko Ćulap, Ivan Gazibarai Mladen Kosovec te upravo javnosti predstavljaju svoj prvi službeni singl – Da sam ja netko.

The Kazetofon je grupa koja donosi skladbe uz koje su brojne generacije odrastale, zaljubljivale se, rastajale, dočekivale jutra, sanjale budućnost i ljubomorno čuvale kazete na kojima su bile snimljene. Ali skladbe donesene u novom glazbenom paketu koji hrabrim dodavanjem klasičnih, etno i jazz zvukova donosi staro na potpuno nov način. Upravo to kvartet The Kazetofon čini potpuno drugačijim od svega što smo dosada vidjeli na hrvatskoj glazbenoj sceni. Obrade skladbi koje su obilježile vrijeme u kojem su nastale vrlo često odu u neželjenom smjeru, jer nije lako starom evergreenu dati novi, a poseban štih. Glazbenicima okupljenim u The Kazetofonu to uspijeva, a razlog je jednostavan. Nisu se okupili samo da bi napravili ovo što danas predstavljaju javnosti, već su se okupili kako bi uživali u skladbama koje vole, a svirajući ih na novi način, sebi za dušu, otkrili su da su napravili nešto iznimno kvalitetno i vrijedno. Mladen, Emil, Ivan i Kamenko odlučili su svoj užitak predstaviti i publici. Iskusniji će se oduševiti novim glazbenim paketom pjesama za koje su pomislili da ne mogu zvučati bolje od originala ili da se tomu teško mogu približiti. A mlađoj generaciji nude priliku da otkrije ljepotu koja bi im možda i promakla, jer neke od pjesama s kazeta više se nigdje ne vrte.

Iako se znamo već 15 do 20 godina, nas četvorica našli smo se prije tri godine, iz čistog gušta, kako bi svirali sebi za dušu pjesme koje su obilježile naše odrastanje, nastale između 70-ih i 90-ih godina. „Da sam ja netko“ je pjesma koja je obilježila ta naša druženja i ona nas predstavlja, onako ‘na prvu’, iako će se na albumu naći i romanse, i popa, i rocka, i sevdaha… Indexi su jedan specifikum bivšeg prostora, po nama možda jedan od najboljih i najkompaktnijih bendova tog vremena. Trudili smo se sa živim instrumentima i drugačijom energijom uokviriti pjesme novim zvukom, mi smo jako zadovoljni i nadamo se da će naša vizija doprijeti do onih koji je čuju. – komentirao je Emil Gabrić iz Kazetofona.

Upoznajte The Kazetofon:

Mladen Kosovec, gitara, harmonika i vokal –  prvo glazbeno iskustvo stječe svirajući trubu te paralelno pohađajući školski harmonikaški i tamburaški orkestar. Vrlo brzo otkriva da poseban senzibilitet ima za mađarske i ruske romanse te argentinski tango, koje izvodi svirajući u glazbenom sastavu “Trio Anima” s Jurajem Kušanom Žoržom i Zdravkom Završkim. Po završetku osnovne glazbene škole odlazi u Zagreb, gdje susreće mnoga poznata imena s glazbene scene poput Gabi Novak, Tereze Kesovije, Gibonija, Tomislava Mužeka, Matije Dedića, Nikše Bratoša, Ante Gele i drugih s kojima ostvaruje uspješne suradnje.

Emil Gabrić, viola i prateći vokal Uz klasično glazbeno obrazovanje Emilov glazbeni put obilježavaju u bitnom i susreti s romskom, srpskom i mađarskom glazbom. U razdoblju do srednje škole osvojio je brojne nagrade na natjecanjima te ostvario niz uspješnih koncerata solo i uz orkestar. Upisao je novosadsku glazbenu akademiju sa 16 godina, a već sa 17 godina studij violine nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1993. godine član je Paganini banda, a paralelno bio je i član Lada, snimio oko tristotinjak skladbi za razne izvođače, film, kazališne predstave i televizijske serije. Uvijek je htio svirati violu pa je 2013. godine upisao i studij viole.

Kamenko Ćulap, cajon – svira u brojnim autorskim bendovima uglavnom glazbu temeljenu na fusionu jazza, rocka i etna.  Krajem 90-ih pridružio se bendu Shamrock Rovers koji je svirao irsku glazbu te je bio dio Rhythm Tribe, prvog udaraljkaškog bend u Hrvatskoj. Svirao je i u ansamblu makedonske glazbe VIS Pelister, a nakon što je upoznao indijskoga glazbenika Sanaya Bahorya tri godine posvetio se indijskoj glazbi i sviranju indijskih tabli. Svirao je i u bendu Kries, dok s Draženom Franolićem i Markom Jovanovićem djeluje u triju Franolić-Ćulap-Jovanović.

Ivan Gazibara, kontrabas i prateći vokal – Nakon upisa studija kontrabasa pri Muzičkoj Akademiji u Zagrebu upoznaje se s klasičarskim miljeom i svoj glazbeni put okreće sviranjem u raznim orkestrima i komornim sastavima. Vodio je klapu Petar Zrinski iz Vrbovca s kojom se plasirao u finale omiškog festivala klapa. Svirao je i pisao aranžmane za Zagrebačke Tamburaše, a s Emilom Gabrićem i Miroslavom Navračićem uspješno je surađivao u bendu naziva Blue World Trio. Nakon studija i služenja vojnog roka, u Hrvatskom narodnom kazalištu prolazi audiciju i postaje honorarni, a vrlo brzo i stalni član orkestra, što je i danas.

Pratite The Kazetofon na https://www.facebook.com/The-Kazetofon-108693980624058/

Related Post