Usvojen proračuna Brodsko-posavske županije za 2020. godinu težak milijardu 165 milijuna i 459 tisuća kuna

1052 0

Dožupan Stjepan Bošnjaković, naglasio je kako je, upravo zbog svih izmjena, uvedenih novina i pripajanja Ureda državne uprave Županiji, županijski Proračun za 2020. godinu čak 37 posto veći od prošlogodišnjeg

SLAVONSKI BROD, 13. prosinac 2019. – S 25 glasova ‘za’, deset protiv i bez suzdržanih, usvojen je na 19. sjednici Županijske skupštine Prijedlog Proračuna Brodsko-posavske županije za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu.
Proračun za 2020. godinu veći je od ovogodišnjeg za čak 37 posto i ukupno je težak milijardu 165 milijuna i 459 tisuća kuna. Razlog tomu pripajanje je osamdesetak dosadašnjih djelatnika Ureda državne uprave Županiji, ali i činjenica da se županijskim proračunom od sljedeće godine moraju planirati i sredstva za plaćanje zaposlenika osnovnih i srednjih škola, kao i rashodi za zaposlene. Oni iznose više od 200 milijuna kuna.
Za zdravstvo i socijalnu skrb planirani su izdatci u ukupnom iznosu od 123 milijuna i 568 tisuća kuna vlastitih sredstava te financiranje decentraliziranih funkcija u zdravstvu i socijalnoj skrbi u 2020. godini u ukupnom iznosu od gotovo 27,3 milijuna.
Za provedbu Programa javnih potreba u školstvu na području Brodsko-posavske županije potrebno je osigurati sredstva ukupnog iznosa većeg od 107 milijuna kuna.
Na ustanove u kulturi Županija će potrošiti 2,6 milijuna, a za kulturne programe nešto više od dva milijuna kuna.
Sport i tehnička kultura u sljedećoj godini iziskuju sredstva od 3,4 milijuna kuna.
Pročelnik Upravnog odjela za proračun i financije Brodsko-posavske županija, dr.sc. Ivan Lukić, uoči sjednice Županijske skupštine najavljene za četvrtak, na današnjem je sastanku članova Gospodarskog socijalnog vijeća predstavio proračun za sljedeću godinu, istaknuvši pritom sve bitne promjene i novine koje će uslijediti.

– Zbog pripajanja Ureda državne uprave Županiji, broj zaposlenika širi se za osamdeset. Broj zaposlenih u Županiji tada će biti oko 185. Novac osiguran u državnom proračunu za plaćanje tih povjerenih poslova Državne uprave neće biti dostatan. On je planiran u sumi od 12 milijuna kuna. Ako uzmemo u obzir da su dosad koeficijenti tih zaposlenika za izračun plaće bili znatno niži, a sada će se morati uskladiti i ujednačiti s onim županijskih službenika čije su plaće bile oko 20-ak posto više, jasno je kako će već to iziskivati dodatna sredstva županijskog proračuna. – pojasnio je pročelnik Ivan Lukić.
Troškovi prijelaza zaposlenika Ureda državne uprave u županiju kao područnu jedinicu, dakle, past će dijelom i na leđa županijskog proračuna. On će dodatno biti opterećen i onime čemu se građani vesele – poreznim rasterećenjima.
– Novine koje su rezultat trećeg kruga porezne reforme, također će utjecati na Proračun. One podrazumijevaju daljnje oslobađanje opterećenja poduzetnika i građana. Svaki zaposleni građanin će od 1. siječnja, umjesto dosadašnjih 3800 kuna, imati osobni odbitak od 4000 kuna. Budući da se značajna sredstva time uskraćuju lokalnim samoupravama – procjena je Ministarstva da se radi o osamsto milijuna kuna – Vlada je utvrdila kompenzacijske mjere. Ne samo zbog prve promjene, nego i zbog oslobađanja mladih od poreza na dohodak u dobi od 20 do 25 godine (dok će oni od 25 do 30 godine biti oslobođeni u pedeset postotnom iznosu). – kazao je pročelnik Lukić, dodavši kako je za Brodsko-posavsku županiju u državnom Proračunu planiran iznos od dva milijuna i 868 tisuća kuna.
Pročelnik Lukić najavio je i preustroj županijskih upravnih tijela, čime će se smanjiti njihov broj.
– Trebalo je ustrojiti novi odjel u kojem će biti dosadašnji zaposlenici Ureda državne uprave, ali – s obzirom na to da su u svom djelokrugu imali poslove iz gospodarstva, poljoprivrede, opće uprave, zdravstva i socijalne skrbi – potrebno je te djelatnike i rasporediti u postojeća tijela Županije. Osim toga, umjesto dosadašnjih devet upravnih odjela, imat ćemo novih sedam, plus jednu Službu unutarnje revizije. Spojit će se upravni odjeli za gospodarstvo i poljoprivredu, potom, upravni odjeli za graditeljstvo i komunalne poslove te komunalnu infrastrukturu, a dosadašnji Odjel za europske integracije više neće postojati jer će se njegovi poslovi obavljati unutar Centra za razvoj BPŽ i Odjela za gospodarstvo. Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb pripojen je Odsjek za hrvatske branitelje. – izložio je Lukić.
Više su posla u kreaciji i konačnom iznosu županijskog proračuna napravile i prosvjetarske plaće.
– U županijskom se proračunu od sljedeće godine moraju planirati i sredstva za plaćanje zaposlenika osnovnih i srednjih škola, kao i rashodi za zaposlene. Oni iznose više od 200 milijuna kuna. Rashodi za zaposlenike osnovnih škola su na razini 121 milijun kuna, a srednjih škola više od 86 milijuna kuna, plus ostali rashodi za zaposlene. Ne radi se tu o sredstvima koja će pristizati na županijski Proračun, nego će sredstva i dalje pristizati iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na tekuće račune zaposlenika osnovnih i srednjih škola. Zbog toga su županijski proračunski iznosi značajno veći nego prethodnih godina. – zaključio je pročelnik.
Dosadašnji predsjednik GSV-a te brodskoposavski dožupan Stjepan Bošnjaković, naglasio je kako je, upravo zbog svih tih izmjena i novina, županijski Proračun za 2020. godinu čak 37 posto veći od prošlogodišnjeg te iznosi oko milijardu i 165 milijuna kuna.

Related Post

Vinkovo u Starcima

Autor - 22/01/2017 0
STARCI – Tradicionalno   okupljanje   petrovoselskih  vinogradara i njihovih prijatelja, ljubitelja vina i narodnih običaja, te  štovatelja sv. Vinka održano je…