TIM ZA PSIHOSOCIJALNU POMOĆ

758 0

Piše: Mr. Ljiljana Lukačević

Ministar Predrag Matić novogradiškom je Timu za psihosocijalnu pomoć u cijelosti dao povjerenje za nastavak skrbi o sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata

 

NOVA GRADIŠKA, 4. travanj 2012. – Članovi novogradiškog Tima za psihosocijalnu pomoć timskom sintezom su u ponedjeljak 2. travnja 2012. obilježili 17 godina kontinuiranog rada s hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima oboljelima od PTSP-a, civilnim žrtvama rata, prognanicima i izbjeglicama. Sjećanja i emocije su navirale, jer puno je toga bilo. Naime, od 1. travnja 1995.g. do danas, stručnjaci Tima za psihosocijalnu pomoć u savjetovalištu i na terenu, izravno u obiteljima i domovima sudionika i stradalnika Domovinskog rata, imali su 21 881 intervenciju.

 

U savjetovalištu je multidisciplinarni tim (psiholog, pravnik, defektolog, pedagog, socijalni radnik) provodio različite oblike stručne pomoći: dežurstva za krizna stanja, savjetovanje, informiranje, terapijske grupe, grupe samopomoći, kreativne radionice, suradnju s udrugama, a održane su i brojne tematske emisije na radiju pa i televiziji, tribine, okrugli stolovi i dr. Svoja iskustva u liječenju ožiljaka od ratnih trauma na duši i tijelu sudionika i stradalnika Domovinskog rata članovi Tima ostavili su i u formi dvije publikacije i poglavlju knjige „Hrvatski psihosocijalni program“, s namjerom da ostane trag… da se ne zaboravi.

 

Provođenje Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji organizirano je po tzv. modelu piramide. Na vrhu piramidnog modela je Ministarstvo branitelja kao nositelj Programa psihosocijalne pomoći. Na državnoj razini Nacionalni PSP-centar djeluje pri KB Dubrava u Zagrebu, a na regionalnoj razini PSP-centri su organizirani pri kliničkim bolnicama u Osijeku, Splitu i Rijeci. Kao baza piramide je županijska razina, na kojoj djeluje 20 PSP-centara u svim županijskim središtima u Hrvatskoj, a izuzetak je upravo Centar za psihosocijalnu pomoć u Novoj Gradiški, koji svih ovih godina ima status jedinog gradskog PSP-centra u Hrvatskoj.

 

Novogradiški Tim za psihosocijalnu pomoć je za svoj rad dobio Medalju Grada, Zahvalnicu Povjerenika Vlade RH za Okučane, Plaketu Brodsko-posavske županije, Priznanje i Zahvalnicu Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, zahvalnice i priznanja novogradiških braniteljskih udruga, a najbolju potvrdu da je sve imalo smisla i vrijedilo truda govore riječi samih korisnika zapisane u jednoj od publikacija … „njihova lipa rič dosta nam je vridila“ (majka poginulog hrvatskog branitelja)… „zahvaljujemo se stručnjacima Tima za psihosocijalnu pomoć što su sve ove godine s nama, što nas uvažavaju i što su na našoj strani“ (hrvatski branitelj s PTSP-em) .

 

Ministar Predrag Matić novogradiškom je Timu za psihosocijalnu pomoć u cijelosti dao povjerenje za nastavak skrbi o sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata pa su stručnjaci kojima se ciljna populacija može obratiti za pomoć: Mario Žakić, dipl. pravnik, Darija Pavlović, dipl. socijalna radnica, Mira Linjaković, prof. pedagogije-mentor i mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije. Dežurstva stručnjaka u savjetovalištu (Trg kralja Tomislava bb, u dvorištu Općinskog suda u Novoj Gradiški) organizirana su ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 15.00-16.00 sati, a u isto vrijeme sve informacije se mogu dobiti i na telefon 362-154.

 

Voditeljica mr. Ljiljana Lukačević i članovi Tima od srca zahvaljuju svim svojim korisnicima na povjerenju u struku, kojoj već 17 godina otvaraju svoje duše i vrata svojih domova. Veliko hvala i svim kolegama koji su u Timu ostavili svoj ljudski i profesionalni trag.

Related Post

Suša ispraznila bačicu

Autor - 01/12/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 1. prosinac 2011. – Iako je dugotrajna suša gotovo ispraznila akumulaciju Bačica Nova Gradiška neće ostali bez vode.…