ŠTIVICA

1004 0

Nakon veličanstvene proslave 80-e obljetnice DVD-a Štivica, u svibnju ove godine, članovi vrijednog, humanog društva, uveli su u Vatrogasni dom centralno grijanje. Nedugo zatim, osnovana je ženska ekipa DVD-a, koja u početku broji 14 članica.

 

U petak, 4. listopada, štivičko društvo su posjetili predstavnici njemačkog vatrogasnog društva iz Espasingena, sela u okolici gradića Stockacha i donijeli svojim domaćinima poklone. Naime, Jasna i Branko Šeper iz Štivice stalno pomažu mjesnom DVD-u, a Jasnina sestra, Ivanka Feindler , tridesetak godina živi i radi u Njemačkoj. Ivankin suprug Hari, dugogodišnji je aktivni vatrogasac u Espasingenu, mjestu s oko 600 stanovnika. Nedavno su od grada dobili novu opremu, a postojeću, još vrlo dobru i očuvanu, namijenili su Štivičanima. Tu su zimske krznene i proljetne jakne, kombinezoni, kacige za kompletne dvije, čak i tri vatrogasne desetine, stroj Magirus, pet usisnih cijevi, usisna košara, tlačne cijevi, radne odore, opasači itd.

Ivanka kaže da je Hari, kao „hrvatski zet“ veoma zaljubljen u Hrvatsku i u ovaj kraj, pa se očekuje daljnja suradnja dvaju društava. Štivičani su pozvani već slijedeće godine u svibnju, u ovo njemačko mjesto, na otvorenje novoizgrađenog doma.

 

Goste iz Njemačke, domaćini su počastili bogatom večerom, a poklonili su im poznatu „slavonsku košaru“ i čuturu s domaćom štivičkom šljivovicom. Svečanost i druženje s gostima iz Njemačke, članovi DVD-a Štivica iskoristili su i za simbolično puštanje u rad centralnog grijanja u svom Vatrogasnom domu.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post