ŽELJKO BIGOVIĆ I DARIO BAN RAZGOVARALI S GOSPODARSTVENICIMA

709 0

Treba utvrditi kako na najbolji način surađivati, kako gradska uprava i gradska izvršna vlast, Industrijski park i Razvojna agenciji mogu pomoći gospodarstvenicima

NOVA GRADIŠKA, 4. listopada 2013. – Gradonačelnik Željko Bigović i zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo Dario Ban okupili su danas novogradiške poduzetnike

 u proizvodnim djelatnostima, male i srednje poduzetnike. Namjera je bila utvrditi kako na najbolji način surađivati i kako gradska uprava i gradska izvršna vlast, Industrijski park i Razvojna agenciji mogu pomoći gospodarstvenicima.

 

Sugestije i prijedlozi

 

Gospodarstvenici su se u svojim izlaganjima složili da je nužno uspostaviti bolju, ali i transparentnu komunikaciju, između njih i gradske uprave. Zatražili su da se naprave baze podataka iz kojih će se vidjeti što se sve poduzetnicima nudi i što im stoji na raspolaganju u Novoj Gradiški, te koji su zakonski okviri u kojima mogu realizirati svoju investiciju. Od Tomislava Šimića, Daria Marenića, Nikole Oreškovića i Dubravka Gubića, do Nevenka Kovačevića, Maria Tvoreka, Milana Krpana i Matka Grgurevića čule su se sugestije i prijedlozi, a govorili su i o problemima s kojima se sreću u svakodnevnom poslovanju.

Svjesni da svi moraju državi plaćati svoje obveze, pa tako i poduzetnici, ipak su stavili primjedbe na državnu vlast jer smatraju da svojim mjerama ekonomske politike i financijske konsolidacije države stvara represiju upravo na male i srednje poduzetnike, koju mnogi neće moći izdržati. Kako je kazao Tomislav Šimić, državna vlast ih je dovela pred zid i više ne znaju što mogu proizvoditi.

 

Uloga Grada i gradske uprave

 

Da nije sve tako crno ustvrdio je Antun Lalić kazavši kako je Grad pomogao njegovoj tvrtki da nađe strateškog partnera u Herzogenaurachu te kako poduzetnici sami moraju pronalaziti rješenja pa će i Grad moći stati iza njih. Pohvalio je suradnju s Industrijskim parkom Nova Gradiška, čiji je direktor Ivan Sertić, govorio o projektima koji se realiziraju i uslugama koje mogu pružiti poduzetnicima. Mario Tvorek smatra da se treba osloniti na vlastitu pamet, a potom dodatnu tražiti od stručnijih ljudi. Matko Grgurović je mišljenja da svatko treba preuzeti odgovornost za svoju sudbinu, a Dario Marenić predložio osnivanje gospodarskog savjeta.

Zamjenik Gradonačelnika Dario Ban složio se s inicijativom da treba okupiti gospodarstvenike s područja bivše novogradiške općine, ali i predložio da se organizira širi sastanak na nivou županije i Uredom za gospodarstvo da se vidi koja je uloga Županije u gospodarskom razvoju i što ona nudi poduzetnicima. Važno je, smatra, pritom čuti od gospodarstvenika mišljenje o ulozi Grada i gradske uprave.

 

Odredili smjernice

 

Iako je ovo bio tek prvi sastanak, svi su govornici izrazili zadovoljstvo što je do njega uopće došlo. Vjeruju da se neće dogoditi da to bude i posljednji, kako je to već bilo.

– Pozvali smo male i srednje poduzetnike i gospodarstvenike s područja grada Nova Gradiška i organizirali prvi sastanak ovakvog tipa na kome smo htjeli vidjeti kako oni zamišljaju gospodarstvo grada, što očekuju od grada i što oni sami mogu ponuditi. Kroz razgovore koji su trajali dva sata smatram da smo odredili smjernice. Napravit ćemo Gospodarsko socijalno vijeće na kojima ćemo raspravljati o temama koje su interesantne za gospodarstvo. Održavat ćemo i sastanke, kao što je ovaj, na kojima će biti veći broj gospodarstvenika pa i gospodarstvenike, kao što je bilo prijedloga, sa područja bivše općine Nova Gradiška. Ne bježim od toga da Grad Nova Gradiška bude administrativni i teritorijalni centar da zajedno s načelnicima rješavamo i druga pitanja od zajedničkog interesa. Iznijeli smo prijedlog da grad na svojoj web stranici osmisli banku podataka tvrtki i obrta koje rade u gradu, da vidimo s kojim se djelatnostima oni bave. Istaknuli smo da Industrijski park i Grad Nova Gradiška moraju točno kazati što se nudi budućem ulagaču, koji su to uvjeti i što mi možemo pomoći.

 

Related Post

NOVI ZAKON O OTPADU

Autor - 11/04/2012 0
Kroz nekih desetak dana u javnu ćemo raspravu pustiti strategiju gospodarenja otpadom i uskoro nakon toga ide i novi zakon…

POČEO FESTIVAL KAVE I KOLAČA

Autor - 27/08/2017 0
NOVA GRADIŠKA, 27. kolovoza 2017. – Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika, otvorio je jučer „Festival kave i slavonskih kolača“ koji treći…