TRADICIONALNJA BRANITELJSKA REGATA SAVOM

784 0

DOLINA, 5. kolovoza 2015. – Njegujući stečevine Domovinskog rata i sjećanja na poginule suborce, branitelji okupljeni oko Braniteljske udruge „Prijatelji rijeke Save“ organizirali su i ove godine u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja tradicionalnu regatu rijekom Savom. Za razliku od prijašnjih godina kada se regata vozila od Siska do Doline ove godine je došlo do promjene pa je većina sudionika regate krenula iz Slavonskog Broda prema Dolini. Tradicionalno na obali Save dočekali su ih brojni mještani, članovi obitelji ali i brojni građani iz drugih mjesta. Na dočeku je bilo i tridesetak konjanika, članova konjogojskih udruga, a sudionike regate pozdravili su Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana i Igor Jurišić Mladen Konjević načelnik i zamjenik načelnika Općine Vrbje.

 

Prije druženja, koje je trajalo dugo u noć, sudionici regate, braniteljske udruge i izaslanstva Općine Vrbje, Brodsko-posavske županije i MO Dolina položila su vijence ispred spomen križa koji je na savskom nasipu postavio Mjesni odbor Dolina.

Organizacijom ovogodišnje, osme po redu, regate zadovoljan je općinski načelnik Igor Jurišić.

– Izuzetno sam zadovoljan odazivom mještana i udruga koje su se uključile u organizaciju i proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. To je Udruga „Vreba“ iz Doline, koja je organizator dočeka, te konjogojske udruge s područja Nove Gradiške, čiji su jahači sa svojim ljubimcima uveličali današnju proslavu. Posebno sam zahvalan članovima Braniteljske udruge „Prijatelji rijeke Save“ koji već osmi put po redu regatom obilježavaju ovaj veliki hrvatski blagdan – kazao je Igor Jurišić izražavajući zadovoljstvo što se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i ove godine u Dolini obilježavaju na dostojanstven način.

– Diljem županije se obilježava 20. obljetnica „Oluje“ veličanstvene oslobodilačke operacije. Počelo je u Slavonskom Brodu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod križa na groblju i spomenika braniteljima. Pročitano je 400 imena poginulih branitelja da se još jednom čuje njihovo ime i stavimo do znanja da su još uvijek oni s nama. Lijepo je bilo na okupu vidjeti velik broj branitelja i roditelje poginulih branitelja. Na taj način pokazujemo i da poginule branitelje nismo zaboravili, te da se ne smije zaboravit njihov doprinos u stvaranju RH jer su oni su dali ono što su najvrjednije imali – svoje živote.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja danas smo obilježili i u Novoj Gradiški polaganjem vijenaca, a program je nastavljen ovdje u Dolini u Općini Vrbje, koja je suorganizator jednog specifičnog i lijepog obilježavanja 20 – obljetnice „Oluje“ na način da se plovi rijekom Savom. Ove godine prvi put je planirano da se plovi od Slavonskog Šamca prema Dolini, za razliku od prijašnjih godina kada se plovilo od Siska prema Dolini. Ideja je bila da se plovi putovima brigada iz Brodsko-posavske županije koje su kretale prema zapadnom dijelu županije na oslobađanje okupiranog teritorija.

Organizator je pripremio bogat program. Tu su konjogojci, tu su i tamburaši. Treba slavit uz pjesmu i veselje jer je hrvatski narod zaslužio da slavi obrambenu i oslobodilačku veličanstvenu akciju kojom je 20 posto teritorija vraćeno u okrilje Hrvatske. Oni koji govore da je tu bilo nekih drugih radnji nisu u pravu. Haški sud je presudio da je to bila pravedna akcija, izvrsno organizirana i izvedena na visokom vojnom nivou. Na nama je da slavimo i zagovaramo kvalitetan suživot, cijenimo svoje i branimo svoje – kazao je dožupan Davor Vlaović čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Zadovoljan organizacijom ovogodišnje regate, dočekom i druženjem u Dolini je i Željko Turkalj, tajnik Braniteljske udruge „Prijatelji rijeke Save“.

– U regati je ukupno sudjelovalo 21 plovilo sa 54 sudionika što je respektabilan broj. Pratilo nam s je prekrasno vrijeme osim jedne oluje koja nas je dobro namočila. Lijepo smo dočekani u Slavonskom Brodu i družili se s članovima Udruga splavara „Čika Mata“ koji sdu nas počastili, a mi smo ih, da bi im se odužili, pozvali smo ih na svoju feštu.

Sisak je bio odabran za početak regate jer su tada ljudi imali loše pente i plovila pa smo smatrali da će nizvodno lakše ploviti. Naši članovi su se modernizirali i sada imaju bolja plovila pa smo odlučili ploviti Savom prema istoku. Planiramo svake godine ići sve dalje i dalje, možda i do granice – kaže Željko Turkalj izražavajući zadovoljstvo što je i ovogodišnja regata prošla u najboljem redu i prisjećanju na poginule prijatelje i obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

{phocagallery view=category|categoryid=44|limitcount=42|enableswitch=0|fontcolor=#B88A00|bgcolor=#FFffff|bgcolorhover=#ffffff|imagebgcolor=#ffffff|bordercolor=#B88A00|bordercolorhover=#86B300|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|float=left|detail=3}

 

Related Post

SMOTRA FOLKLORA U VRBJU

Autor - 17/08/2014 0
VRBJE, 15. kolovoza 2014. – Treća smotra folklora u Vrbju priličena je u organizaciji KUD-a Vrbje i uz pokroviteljstvo istoimene…

UREĐENJE SREDIŠTA VRBJA

Autor - 21/06/2016 0
VRBJE, 21. lipnja 2016. – U tijeku su radovi na uređenju središta Vrbja. Grade se pješačke staze i parkiralište.Osim što…