TRIBINA HSP-A

917 0

NOVA GRADIŠKA, 27. travnja 2013. – U gradskoj vijećnici održana je tribina o budućem energetskom sustavu za jeftiniju energiju koju su organizirali članovi HSP-a, podružnica Nova Gradiška.

Javna tribina održana je pod nazivom “Kogeneracijska bioenergana kao budući energetski sustav opskrbljivanja jeftinijom energijom Grada Nove Gradiške”, a riječ je bila o bitnim osobinama i prednostima kogeneracijskih postrojenja, koja bi se koristila kao energetski sustav za opskrbljivanje grada jeftinijom toplinskom energijom te za proizvodnju električne energije iz obnovljivih, ekološki prihvatljivih izvora.

 

Gosti tribine su bili Biljana Jelinić-Lakušić, dipl. ing. str. iz poduzeća ĐĐ Elektromont d.d. i mr. sc. Josip Dundović predsjednik Hrvatske udruge za biomasu, koji su svojim izlaganjima s tehničke te komercijalne strane, približili mogućnosti primjene i benefite koje donosi korištenje energije iz ovakvih postrojenja.

 

Prenosimo ovdje i govor mr. sc. Damir Matošević, dipl. ing. šum.: “Veliki broj nezaposlenih u Hrvatskoj nije zaobišao niti naš grad, a prema statističkim podacima od HZZ-a, broj nezaposlenih u našem gradu za period nešto veći od tri godine, povećao se za 347 ili 22%, dok za područje bivše općine Nova Gradiška (zajedno s Okučanima), za čak 1552 ili 28%. Upravo za toliki broj zatvoreno je više radnih mjesta nego što je otvoreno novih. Poražavajući je podatak da imamo povećanu stopu nezaposlenosti sa 31. prosinca 2012. u gradu gotovo 32%, a za područje bivše općine sada već 50%, za usporedbu na razini države prosječno imamo oko 22% registriranih nezaposlenih radnika. Ovo su alarmantni podaci koji nam ukazuju da smo na samom dnu po zaposlenosti u državi i da je potrebno poduzeti hitne i konkretne mjere.

S druge strane, u vrijeme globalne krize koja još traje, raste cijena fosilnih goriva i njihovog negativnog utjecaja na promjenu klime. U Hrvatsku se još uvijek na godišnjoj razini uvozi oko 50% fosilnih goriva (nafte, mazuta i plina), dok s druge strane šume i šumska zemljišta zauzimaju 47% kopnene površine sa godišnjim prirastom od 9.6 milijuna m3, a koristi se samo 50% prirasta. S druge strane biomasa je domaća sirovina i obnovljiv izvor energije, koji potiče regionalni i gospodarski razvoj, stvara neovisnost o uvoznoj energiji, otvara nova „zelena radna mjesta“, otvara šanse izvozu te unapređenju zaštite okoliša. Energetsko korištenje biomase po principu potrajnosti apsolutno je neutralno na CO2 i nema utjecaja na stvaranje stakleničkih plinova, a isto tako biomasa je višestruko obnovljivo gorivo iz kojeg se može proizvoditi toplinska, rashladna i električna energija, te pogonsko gorivo.

 

Cilj ove tribine je ukazati na značajne potencijale i mogućnosti energetske uporabe biomase, zakonsku regulativu, poticaje i sufinanciranje projekata na području biomase i bioplina na prostoru grada Nove Gradiške. Ove godine imamo mogućnosti vidjeti nekoliko vrlo kvalitetnih domaćih postrojenja koji su već u funkciji, a na bazi su kogeneracijskih bioenergana koje će biti tema dana.

 

Na programu kogeneracijskih bioenergana pogonjenih na biomasu imamo velike koristi u slijedećim segmentima:

– toplifikaciji naselja

– opskrbljivanju industrije znatno jeftinijom energijom

– stvaranje „zelenih radnih mjesta“

 

Prema podacima UNDP-a (2010.godine) u Hrvatskoj do 2020. godine upotrebom biomase potencijali otvaranja izravnih „zelenih radnih mjesta“ (proizvodnja opreme i održavanja postrojenja) iznose 5,5 tisuća i dodatnih 55 tisuća neizravnih radnih mjesta u popratnoj industriji. Danas u svijetu postoji preko 2,3 milijuna zaposlenih u području OIE, od toga gotovo polovica otpada na biomasu i biogoriva. EU–strategijom „Agenda 2020.“ predviđa se u EU do 2020. godine stvoriti 3 milijuna zelenih radnih mjesta.

 

Budući da Hrvatska svoj gospodarski rast temelji na načelima potrajnog gospodarenja šumama i održivog razvoja poljoprivrede, prelazak na biomasu u opskrbi bioenergijom u obliku električne, toplinske-rashladne energije i bioplina, temeljna je pretpostavka za izlazak iz krize i sigurna je šansa te kotač zamašnjak brzog oporavka hrvatskog gospodarstva!

 

Želim svima vama, a posebno gostima iz Zagreba i Slavonskog Broda ugodan boravak na našoj prvoj ali nadam se ne i zadnjoj organiziranoj tribini na ovu temu, s nadom da će ovaj skup i ovom prigodom rezultirati dragocjenim razgovorima i poslovnim kontaktima na području razvijanja tržišta obnovljivih izvora energije u gradu Nova Gradiška ali i šire u Hrvatskoj. Vjerujem da ćete kućama ponijeti dragocjene stručne informacije i poticaje, kako bi korištenjem domaćih potencijala OIE smanjili rastuću ovisnost grada (lokalne zajednice) o visokom odljevu kapitala za kupnju fosilnih goriva, a također u budućnosti otvorili nove pogone, te nova radna mjesta korištenjem biomase i kogeneracijskih postrojenja. Biomasa: stvara neovisnost o uvoznoj energiji, otvara nova radna mjesta, otvara šanse izvozu, jača regije i unapređuje zaštitu okoliša.”

 

Treba dodati i činjenicu da bi korištenjem biomase cijena grijanja u odnosu na plin i lož ulje bila manja od 30-50%.

 

Tekst i foto: Željko Idžotić/ www.novogradiscani.com


Related Post

HSP – KANDIDATI

Autor - 23/03/2013 0
Kandidat za župana Brodsko-posavske županije je predsjednik Županijskog vijeća HSP-a, Brodsko-posavske županije, gospodin Dalibor Damičević, inženjer prometa. Član je Glavnog…

PRAVAŠI

Autor - 26/03/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 26. ožujak 2012. – Nakon što je u Slavonskom Brodu osnovana udruga civilnog društva nazvana Pravaš, na čelu…

HSP NOVA GRADIŠKA PREDLAŽE

Autor - 12/04/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 12. travanj 2013. – Slijedom onoga što smo Vam obećali u poduzimanju mjera i radnji na zaustavljanju negativnih…