TRIBINA: „ I naš grad razvrstava otpad“

846 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 2. listopada 2019. – Jučer je gradskoj vijećnici održana druga tribina projekta „ I naš grad razvrstava otpad“. Projekt je to informiranja, educiranja i poticanja svih skupina društva kako i na koji način pristupiti kvalitetnom i primjerenom gospodarenju otpadom i u što manjoj mjeri zagađivati svoj grad, a time i planet na kojem živimo.
-Projekt je to na kome s radimo na animiranju stanovništva, od najmlađih dobnih skupina do najstarijih s namjerom da razvrstavaju otpad i njime pametno gospodare. Skoro smo na karaju projekta koji je sufinanciran dijelom iz Europske unije. Nadam se da će nam biti od koristi jer se na njega vežu infrastrukturni projekti, nabava kontejnera za grad i domaćinstva – kazala je uvodno zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.
Projekt su prezentirali i Igor Šišara i Hrvoje Dokoza, direktor tvrtke EcoSolutions koja je partner u projektu.

-Otpad je tema u cijeloj Europskoj uniji isto kao i tema kružne ekonomije, koja je puno širi pojam od same sirovine o kojoj ovdje govorimo. Otpad, znamo svi, nije smeće, otpad je sirovina. Zato ga u kućanstvima treba ispravno razvrstava i potom prikupljati. Nepravilnim odlaganjem otpada kontaminiramo koristan otpad u našim domovima. Cilj ove tribine je da se to promijeni i da ukažemo na važnost odvajanja otpada i pravilnog razvrstavanja za što su potrebni spremnici, a potom da funkcionira sustav koji će od sirovine koja se odvoji stvoriti novu vrijednost – kazao je Hrvoje Dokaza.
Govorio je o vrijednosti koju ima otpad kao sirovina i primjerima ukazivao na pravilno prikupljanje i razvrstavanje otpada u domaćinstvima kazavši da se puno radnih mjesta može stvoriti uvođenjem kružne ekonomije. Da bi otpada bilo što manje i njime pravilno gospodarili treba zadovoljiti četiri uvjeta. Uz sprečavanje nastanka otpada, to su ponovna njegova upotreba, razvrstavanje i kućno kompostiranje otpada.

Related Post