Turistička zajednica županije i Općina Garčin obnavljaju infrastrukturu na izletištu Grabovac

1720 0

SLAVONSKI BROD, 4. kolovoza 2018. – Turistička zajednica Brodsko posavske županije provodi četiri nova projekta unapređenja turističke infrastrukture, za koja je dobila bespovratna sredstva od Hrvatske turističke zajednice. Među tim projektima je i izgradnja nove turističko sakralne infrastrukture na izletištu Grabovac i prošteništu Gospe Grabovačke, na području općine Garčin.

Sve popularnije i posjećenije izletište Grabovac i proštenište Gospe Grabovačke nedaleko Garčin, dobit će ovih dana nove sadržaje. Gradi se naime nova sjenica za održavanje misa i pobožnosti, a postavljaju se i nove klupe. Tako će ovo malo ali nadaleko poznato marijansko svetište već prije svetkovine Velike Gospe zasjati u novome ruhu. Jedan je to od četiri projekta ulaganja u turističku infrastrukturu za koje je županijska turistička zajednica dobila novce od Hrvatske turističke zajednice.

Tako je županijska turistička zajednica od HTZ-a dobila ukupno 300 tisuća kuna ili 80 posto od ukupne vrijednosti četiri projekta: Pametne klupe u Cerniku – projekt cikloturizam, novi višejezični turistički katalog županije, redizajn web sjedišta Turističke zajednice Brodsko posavske županije te nova infrastruktura na izletištu Grabovac.

U izgradnji nove nadstrešnice na Grabovcu pomaže i Općina Garčin, koja je financirala betonsku podlogu nadstrešnice. To je samo dio aktivnosti ulaganja u izletište Grabovac, garčinski načelnik Mato Grgić podsjeća da su lani postavljene i nove klupe i stolovi, a uskoro će Općina izgraditi i betonske roštilje. Očekuje se i kandidatura na EU fondove izgradnje i asfaltiranja pristupne ceste do Grabovca.

Prema vjerovanju, drevno je to mjesto ukazanja Majke Božje, koje svake godine o njezinoj svetkovini okuplja sve veći broj hodočasnika i vjernika. Garlinski župnik Tomislav Karavodović zahvalan je što se ulaže u uređenje ovog lijepog svetišta, u kojemu će već u nedjelju 5. kolovoza biti pobožnosti i misa Gospi Snježnoj i proslava Dana domovinske zahvalnosti, a već se pripremaju i višednevne pobožnosti uoči i na samu svetkovinu Uznesenja Marijina na nebo ili Velike Gospe. (BrodPortal)

Related Post