U četvrtak blagoslov kapele u Novom Varošu

1205 0

Autorica Višnja Mikić
NOVI VAROŠ, 5. kolovoza 2020. -U četvrtak, na blagdan Preobraženja Gospodnjeg, svečano će biti blagoslovljena kapela u Novom Varošu, filijali žup sv Mihaela arkanđela Stara Gradiška.

Dekan Novogradiškoga dekanata i kapelan vojne kapelanije sv. Ivana Krstitelja u vojarni 123 brigade HV u Požegi, koji je i policijski kapelan Policijske uprave Požeško-slavonske, Željko Volarić, blagoslovio je u studenom 2018.g. u Novom Varošu gradilište za novu kapelu Preobraženja Gospodinova na mjestu gdje je stajala kapela srušena u rujnu 1991. g.

O tome koliko je kapela značila vjernicima i mještanima Novog Varoša i svima koji su kraj nje prolazili, govorio je starogradiški župnik Mato Rukavina. Zato su se svi zauzeli, kazao je, da se na njezinom mjestu izgradi nova, također posvećena Preobraženju.

Blagoslivljajući gradilište, vlč Volarić, koji je 1991. bio duhovna potpora braniteljima na tom i širem novogradiškom području, istaknuo je kako je prije 27 godina kapela mržnjom srušena, ali će sada s ljubavlju svih biti ponovno izgrađena. Bit će ona spomen na minulo teško vrijeme, ali i na sve one koji su nekada živjeli u Varošu, zastajali kraj nje i molili se. „Kapela je mnoge vezala uz selo, jer kad su kraj nje prolazili, znali su da su kod kuće. Ona će, nanovo izgrađena, vjernicima biti znak da su kod kuće, da su svoji na svome, ali i da su putujuća crkva i hodočasnici, koji će kraj tog zdanja putovati prema kući koju nam je pripremio Isus Krist, naš Spasitelj, u stanovima Oca nebeskog. Građevina bez žive crkve ne znači ništa. Zajednica vjernika – živa Crkva, koja kapelu podiže, označuje bitak i postojanje, vjerovanje u to tko smo, što smo i kamo idemo te koji je naš konačni cilj, a to je kraljevstvo nebesko“, zaključio je Volarić.

Kapela je, doista, izgrađena i bit će blagoslovljena u četvrtak, na blagdan Preobraženja, kada će biti i svečana sveta misa u 11.00 sati.

Related Post