U Gradskom muzeju otvorena izložba umjetničkog nakita Maxa Škledara

2906 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 15. kolovoza 2019. – Zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina sinoć je u Gradskom muzeju otvorila izložbu UMJETNIČKI NAKIT Maxa Škledara. Izrazila je zadovoljstvo što izlaže u Novoj Gradiški, kazavši kako je lijepo čuti da nakon izložbi u Dubrovniku. Zagrebu, Rimu, Los Angelesu… i Novogradiščani imaju priliku upoznati se s njegovim radom u okviru manifestacije Novogradiško glazbeno ljeto.
Autora je predstavila Jelana Kovre, a o svom radu i sam je govorio, pozdravljajući nazočne na otvaranju izložbe izražavajući zadovoljstvo što izlaže u Novoj Gradiški.
Zahvalio se i Miroslavu Pišoniću koji je postavio izložbu koja se može razgledati do 30. kolovoza.

O autoru i izložbi:
Max Škledar rođen je 1971. godine. Od 1987. bavi se brušenjem i obradom dragog i poludragog kamenja, a od 1993. godine počinje sa stvaranjem nakita od plemenitih kovina. Svoje profesionalno umjetničko djelovanje započinje 1996. godine izložbom u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Od tada je nanizao više od 35 domaćih i inozemnih izložbi, a neke od njih odvile su se u Kneževom dvoru u Dubrovniku, Muzeju Mimara i Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, galerijama u Bruxelesu, Rimu, Pragu, Los Angelesu, Pekingu… Max je član ULUPUH-a (Hvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti), u kojoj je neko vrijeme obnašao ulogu predsjednika Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita. Uz to je član LIKUM-a(Zadruge likovnih umjetnika Hrvatske) i HZSU (Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika). Tijekom bogate karijere stekao je čast biti nagrađen međunarodnom nagradom Diners Exclusive za najbolji nakit te je uvršten u Leksikon HAZU (Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti).
Max inspiraciju nalazi u prirodnim oblicima i sirovinama. Gledajući rezultate njegovog rada vidljivo je kako materijale pomno promatra i obradu svodi na najmanju mjeru izbjegavajući nepotrebno uljepšavanje, a rezultat uvijek naglasi istinsku, prirodnu ljepotu onoga od čega stvara. Njegov nakit posjeduje snažnu osobnost koja nadilazi pojam ljepote, odnosom oblika i materijala prkosi nametnutom i prihvatljivom, a rezultat je moćan spoj elemenata trajne vrijednosti i odstupanja od ustaljenih pravila, sklad klasičnog i urbanog. Svoje ideje većinom izražava kroz srebro i bakar, a od kamenja rado koristi labradorit, sedef, koralje, fosilizirano drvo, kristale, jantar, tektit i slično. Max je svestran, sve što čini, čini strastveno i s puno žara, a ljubav prema nakitu dijeli i s onom prema glazbi i nautici. Trenutno živi i radi u Zagrebu, a uvijek rado pođe onamo kamo ga njegov rad odvede.

Related Post