Danas je blagdan Velike Gospe

543 0

Vjernici svake godine 15. kolovoza slave blagdan Velike Gospe kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja proslavili Marijino uznesenje na nebo

NOVA GRADIŠKA, 15. kolovoza 2019. – Danas je blagdana Velike Gospe, a hodočasnici su u marijanskim svetištima. Diljem Hrvatske održavaju se proslave svetkovine uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, svete mise i hodočasničke procesije.
Vjernici svake godine 15. kolovoza slave blagdan Velike Gospe kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja proslavili Marijino uznesenje na nebo.
Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950.
Marijanska svetišta su sastavni dio vjere i kulture Rimokatoličke crkve. Svetišta posvećena Gospi obično obilježavaju ukazanje ili čudo, koje se pripisuje Blaženoj Djevici Mariji.
U Hrvatskoj su najpoznatija marijanskih svetišta: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.
Velika Gospa je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj. Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Poznatija svetišta Majke Božje u svijetu su Svetište Majke Božje u Lourdesu (Francuska), u Fatimi (Portugal), u Czestochowi (Poljska), Loretu (Italija), Altötting (Njemačka) i u Guadalupe (Meksiko).

Related Post

DOM ZA STARIJR I NEMOĆNE

Autor - 02/12/2011 0
Slavonski Brod 1. prosinca 2011. – U sklopu Dana otvorenih vrata Doma za starije i nemoćne osobe, prezentirana su sva…

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 15/03/2016 0
POŽEGA – Prigodom treće obljetnice izbora kardinala Jorghe Marije Bergoglia na službu nasljednika sv. Petra, u nedjelju, 13. ožujka biskup…