U Osnovnoj školi „Antun Mihanović“ Nova Kapela-Batrina obilježen Dan ružičastih majica 

602 0

Autor Policija Brodsko-posavska

 

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači

Sama ideja o obilježavanju ovog dana nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja njegove teško bolesne majke. Školski kolege u znak solidarnosti i podrške povrijeđenom dječaku, nosili su ružičaste majice, a s vremenom majice su postale prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Obilježavanju su se pridružili i policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, te su sudjelovali na javnoj tribini „Nasilje nije hrabrost“ u Osnovnoj školi „Antun Mihanović“ u Novoj Kapeli-Batrini. Na tribini su sudjelovali pedagog škole Josip Drobić, pedagoginja Marina Bujas i psiholog Matija Mesić iz osnovne škole Okučani, te župnik župe Blažene Djevice Marije vlč. Josip Homjak. 

Na početku tribine učenice škole pročitale su ulomke iz različitih književnih djela u kojima su napisani primjeri djece koji trpe nasilje i kako ga doživljavaju. Nakon čitanja ulomaka, svi sudionici tribine osvrnuli su se na problem vršnjačkog nasilja iz svoje nadležnosti, dok je policijska službenica Ureda načelnika navela s kojim vrstama nasilja se policija najčešće susreće, način postupanja u slučaju prijavljenog nasilja, te je naglasila važnost edukacije i preventivnog postupanja kako bi se podigla svijest o problemu nasilja među mladima.

Nadalje, održano je i edukativno predavanje učenicima 3. razreda Gimnazije Matija Mesić iz Slavonskog Broda na temu prevencije nasilja u mladenačkim vezama. Učenicima je tom prilikom skrenuta pozornost o kojim vrstama nasilja se najčešće radi, kako prepoznati nasilje i važnost prijavljivanja svakog oblika nasilja.Ponašanje i način rješavanja sukoba u mladenačkim vezama koristi se kao obrazac ponašanja i u intimnim odnosima u odrasloj dobi. Zbog toga je prevencija nasilja u mladenačkim vezama zapravo odlična prevencija obiteljskog nasilja. 

Zaključak obje aktivnosti je da nema opravdanja za bilo koji oblik nasilja, te da su modaliteti svih nasilnih ponašanja neprihvatljivi.

Related Post