U povodu Dana priznanja RH rekli su general Mladen Mikolčević i zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić

2522 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 16. siječnja 2019. – Tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana priznanja RH u Novoj Gradiški bilo je prilika za evociranje sjećanja na 15. siječanj 1992. godine i međunarodno priznanje neovisnosti od strane Europske zajednice, te značaju koje je to priznanje imalo na oslobađanje okupiranih teritorija Hrvatske i budućnost hrvatskog naroda. O tome su dali izjave brigadni general Mladen Mikolčević i zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške Borislav Vidošić

Brigadni general Mladen Mikolčević – izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović:

-Smatram da je 15. siječnja još uvijek datum koji je nedovoljno shvaćen u hrvatskoj državi. Smatram da je u odnosu na mnoga događanja koja obilježavamo on i podcijenjen. Taj dan, uz sve što smo do tada napravili, dobili smo i kredibilitet toga. Dobili smo otvoren prostor za sve ono što je uslijedilo, od ustroja oružanih snaga RH do završnih operacija za oslobađanje okupiranih krajeva Hrvatske, te vjerodostojnost svih institucija države koju smo tako silno željeli.

Žrtva hrvatskih vojnika, policajaca i dragovoljaca koji su se stavili na oltar i obranu Domovine ima svoju posebnu dimenziju. Moralo se puno toga dogoditi da velike

aktere koji donose velike odluke, mi hrvatski branitelji natjeramo da se ustanu iza stola i vide što se to događa u Hrvatskoj i tko je taj narod. Poslali su svoje izaslanike u likovima nama dobro poznatih i ne dobronamjernih ljudi, svoje uhode i špijune kojima ništa nije bilo jasno. Moralo se puno toga dogoditi da kažu da, to su Hrvati zaslužili i trebam im dati podršku.

Danas u Hrvatskoj ima mjesta za pohvale i za kritike. Hrvatskoj i hrvatskim institucijama, ali i hrvatskom ljudima treba dati vremena. Hrvatska je unatoč našem nestrpljenju još uvijek mlada država, država koja je na dobrom putu i sazrijeva.

Brigadni general Mladen Mikolčević

 

Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške:

– Proslavljamo Dan priznanja RH, koji je vrlo bitan datum u povijesti stvaranja Republike Hrvatske, možda jedan od najvažnijih dana, jer su nas 15. siječnja 1992. godine priznale članice Europske zajednice, a nakon njih i ostale zemlje. To je ono što smo mi hrvatski branitelji i svi ostali priželjkivali kada smo krenuli u borbu za neovisnost i samostalnost. Desilo se da su nas Europa i cijeli svijet priznali. Svi danas zato trebamo bit sretni i ponosni.

Za mene je 15. siječnja jako bitan datum, ali ne mogu a da se ne prisjetim 19. prosinca 1991. godine, koji je u meni ostavio duboki trag. To je dan kada smo oslobodili Mašićku Šagovinu. To je i datum kada nas je prvi priznao Island. Osjetili smo tada da je došao trenutak da nas priznaju i ostale zemlje. Nedugo nakon toga to se i desilo.

Danas smo svi ponosni, pogotovo hrvatski branitelji, pa i ja kao dragovoljac Domovinskog rata. To je ono što smo mi željeli i na kraju napravili i dobili slobodnu i suvremenu

hrvatsku državu za sva naša pokoljenja.

Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika

Related Post