U RALJAMA NEPOŠTENJA

2943 0

Obitelji Mikanović iz Podvrškog Mljekara Staro Petrovo Selo ostala  je dužna 317.000 kuna, koje im sigurno, budući je u stečaju, neće nikada splatiti

NOVA GRADIŠKA, 3. lipanj 2012. – Da grabite vodu iz potoka trebalo bi vam

dosta vremena, puno truda i posuda da nagrabite količinu od 300.000 litara. Obitelj Mikanović iz Podvrškog ne sipa vodu iz šupljeg u prazno već proizvodi mlijeko. Koliko treba vremena i truda da se proizvedete 300.000 litara mlijeka oni najbolje znaju. Znaju, nažalost, kakav je to osjećaj i kolika šteta kada uredno mlijeko predate mljekari, a novac nikada ne dobijete. Obitelji Hinka Mikanovića predala je mlijeko Mljekara Staro Petrovo Selo koja im je ostala dužna 317.000 kuna, koje im sigurno, budući je Mljekara u stečaju, neće nikada splatiti.

 

Ogromna šteta

 

– Stečajni upravitelj priznao mi je tolika potraživanja za isporučeno mlijeko. Najveći sam vjerovnik kao proizvođač mlijeka i bivši kooperant petrovoselske mljekare.

Nema nikakvih izgleda da to potraživanje naplatim. Sve sam pokušavao da dođem do svog novca ili da bar dijela. Pokušao sam dio potraživanja namiriti putem suda, gdje su mi rekli da moram napraviti ovrhu po računu. Međutim svi računi mljekare su bili blokirani tako da to nije bilo moguće. Pokušao sam naplatiti potraživanja sa pokretninama Mljekare i nešto smo iz Mljekare opreme i odvezli. U međuvremenu je Mljekara otišla u stečaj, sve to pada u vodu i vraća se na prvobitno stanje. Sud mi je naredio da sve stvari koje smo odvezli moram vratiti nazad tako da ništa od duga koji je Mljekara imala nisam uspio naplatiti. To je za mene ogromna šteta jer se radi o proizvodnji oko 300.000 litara mlijeka – kaže Hinko Mikanović.

Dio kooperanata petrovoselske Mljekare osnovao je zadrugu na čelu koje je poznati seljački prosvjednik Dragutin Dukić. Hinko im nije vjerovao što se pokazalo s razlogom jer od zadruge nije bilo ništa, a učinjena je samo dodatna šteta.

 

4o godina proizvodili mlijeko za perovoselsku mljekaru

 

– Vjerovao sam u Mljekaru i naravno očekivao da ću dobiti novac za mlijeko koje sam isporučio. Toj smo mljekari gotovo 40 godina predavali mlijeko. Svaki dan je mljekar dolazio u moje dvorište po mlijeko. Bilo je povremeno problema s naplatom ali se nisam nadao da ću tu izgubiti toliki novac i da nećemo uspjeti naplatiti isporučeno mlijeko – dodaje Hinko Mikanović.

Mikanovići su uporni i vrijedni ljudi. I dalje se bave proizvodnjom mlijeka, jer su im stočarstvo, krave i proizvodnja mlijeka životno opredjeljenje. Trenutno mlijeko isporučuju Vindiji, zadovoljni su iako plaćanje ponekad malo kasni. Trenutno imaju 55 krava na mužnji, a sve skupa između 110 do 120 grla. Svake godine postupno povećavaju broj krava.

– S obzirom da cijena mlijeka pada moramo imati veću proizvodnju da bi opstali.To je velik obiteljski posao gdje svi radimo, od supruge i roditelja do djece. Da cijena mlijeka sutra bude kunu ja ću opet držati krave. Ne mogu reći kao da imam nekakav lokal, da ću ga zatvoriti i čekati bolja vremena. Imamo svoju zemlju, imamo svoju mehanizaciju i objekte i ponavljam da mlijeko bude po kunu mi moramo raditi i proizvoditi ga.

U državi treba više reda. Ne može se desiti da čovjek ostane bez 300.000 litara mlijeka, a da vlasnici isisaju novac kupe apartmane na moru ili stanove u Zagrebu i smiju se toj istoj državi, jer nisu oni samo meni ostali dužni već i milijune kuna državi i bankama. Oni se svima nama smiju – kaže Dinko Mikanović.

 

Grb općine Cernik priznanje je cijeloj obitelji

 

Za kraj ovog teksta, a možda je to trebao biti i početak, obitelj Mikanović je dobitnik Grba općine Cernik, najvećeg općinskog priznanja, koje je Hinku Mikanoviću u petak, u povodu obilježavanja Dana općine Cernik, uručio načelnik Nikola Jugović.

– Obitelj Mikanović najuzornije je poljoprivredno gospodarstvo, na samo na području općine Cernik, već i puno šire.

Obitelj Mikanović se 60 godina bavi poljoprivredom, proizvodnjom mlijeka i ima 110 mliječnih krava i junica. Bavi se i ovčarstvom i posjeduje oko 300 ovaca. Osim stočarstvom bave se i ekološkom proizvodnjom. Poznati su proizvođači domaće rakije od šljive bistrice, a posjeduju i nasade autohtonih domaćih sorta jabuka. Dobitnici su priznanja Brodsko-posavske županije, gospodarskih komora,a posljednje priznanje dobila je njihova krava koja proglašena šampionkom na nedavno održanim Međunarodnoj stočarskoj izložbi u Slavonskom Brodu.

Najveće općinsko priznanje zaslužila je cijela obitelj: Hinko i supruga Suzana, otac Jerko i majka Kata, te sinovi Dino i Vinko – piše uz ostalo u obrazloženju Općinskog vijeća.

 

 

 

Related Post

DAN OŠ „MATIJA GUBEC“

Autor - 04/05/2012 0
CERNIK, 4. svibanj 2012. – Učenici, učitelji i zaposlenici OŠ „Matija Gubec“ danas su prigodnim otvaranjem fontane i dovršetkom radova…