U REŠETARIMA SVEČANO PROSLAVLJENO 50 GODINA CRKVE I 40 GODINA ŽUPE

Autor Višnja Mikić

REŠETARI, 26. studeni 2017. – Ovog vikenda svečano je u župi Krista Kralja Rešetari. Proslavlja se zaštitnik župe, Krist, Kralj svega stvorenoga, ali i 50-a obljetnica izgradnje rešetaračke crkve te 40-a obljetnica uspostave župe. Za ovaj blagdan vjernici su se pripravljali trodnevnicom. Prve večeri misu je slavio rešetarački župnik, vlč Josip Bogović. Iza mise upriličeno je klanjanje pred Presvetim, kada su nazočni molili za sve preminule župljane ove župe kroz njezinih 40 godina i za sve koji su kroz četiri desetljeća ugrađivali sebe u život i napredak župe. U petak je misu slavio pater Nenad Meter, župnik u Zapolju, a u subotu, na završetku trodnevnice – paterMarijan Kovačević, sin ove župe. U koncelebraciji su sudjelovali vlč Željko Volarić, dekan Novogradiškog dekanata i župnik u Vrbju, zatim pater Siniša Paušić, rodom iz rešetaraćčke župe, pater Nenad Meter, župnik u Zapolju,pater Vjenceslav Janjić, gvardijan cerničklog franjevačkog samostana i rešetarački župnik, Josip Bogović. Svetoj misi bila je nazočna i časna sestra Karmela Kovačević, rodom iz Rešetara, koja je nedavno proslavila 50 –u godišnjicu zavjeta. Časna sestra Petra Klobučar, klauzurna redovnica, poslala je župniku i vjernicima svoje župe lijepu poruku i čestitku za obljetnicu.

Nakon subotnje svete mise uslijedila je svečana akademija u povodu obljetnice crkve i župe. Uz listanje povijesti župe te uz zanimljive kronološke i druge podatke, nizale su se i pjesme. Izvodili su ih članovi KUD-a „Rešetari“, uz tamburaše, uz naglasak kako ovo vrijedno društvo djeluje od davne 1 946. godine. Zapjevao je i veliki zbor župe, pa župni „Band“, predstavila se folklorna skupina Osnovne škole, zatim pjesnici – članovi Književno-likovnog društa Rešetari – Veronika Devčić, zatim nekadašnji učitelj u Rešetarima – Ivan Jukić i učenica 6. razreda Ana Lucić. Zapjevao je i zbor mladih „Kristovi glasnici“

Uz tekstove i fotografije, župljani, a pogotovo stariji, prisjetili su se novogradiškog župnika Mirka Bjelića, koji se zauzimao za izgradnju crkve u Rešetarima, a onda i upornog Antuna Brajdića, koji se, uz mlade župljane tada zauzimao za izgradnju crkve. Brajdić je bio i voditelj izgradnje crkve i župnog stana, a s njim, rame uz rame, radili su i zalagali se tadašnji crkveni odbornici Alojz Solić, Dragan Ferić, Antun Brkić, Mato Madžarević i Josip Čevizović.Spomenuto je puno poslova odrađenih kroz 40 godina na uređenju crkve, župnog stana i okoliša. Uz vjernike, dobar dio sebe u sve je ugradio prvi rešetarački župnik, Luka Slobođanac, koji je umro proljetos, ali će ga župljani dugo pamtiti. Njegovim stopama nastavlja današnji župnik, Josip Bogović, uz dobre suradnike, kojima je u znak zahvalnosti župa u povodu obljetnice dodijelila zahvalnice. Dobili su ih, malo prije spominjani, Alojz Solić, koji je u svim aktivnostima crkve i župnog stana bio od prvih dana gradnje, zatim Općina Rešetari, Osnovna škola Ante Starčevića, KUD „Rešetari“, Književno-likovno društvo Rešetari, Ljekarne „Zubović“, Tvornica koža „Psunj“ i svi drugi, koji su u mozaik dug 40 godina ugradili makar i mali svoj kamenčić.

Nedjeljni program proslave zaštitnika župe, Krista Kralja, nastavlja se svetim misama. Svečanu u 11.00 sati slavi požeški biskup msgr dr Antun Škvorčević.

U povodu obljetnica crkve i župe, Književno-likovno društvo Rešetari izdalo je i zbirku pjesama “Zagrljaj ljubavi“ s duhovnom tematikom. U zbirku su,među ostalima, uvršetni stihovi naših pjesnika iz Crne Gore, Južne Afrike, Vojvodine, Mađarske, Slovenije, Švedske, Poljske, Australije, Kanade, Austrije, Amerike, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Njemačke, Hrvatske i drugih zemalja.