UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

641 0

NOVA GRADIŠKA, 18. veljače 2013. – Petu, ujedno i predzadnju, aktivnost projekta ”Uključivanje osoba oštećena sluha u demokraciju”, podržanog od strane Britanske Ambasade, Udruga gluhih i nagluhih,

u suradnji s partnerskim udrugama iz Slavonskog Broda i Vinkovaca, u subotu, 16. veljače, održala je radionicu ”Spremni za EU”.

 

Piše: Nikolina Jureković, Odnosi s javnošću UGNG

 

Radionica je bila namijenjena osobama oštećena sluha, te je na istoj sudjelovalo 24 članova triju udruga. Održana je u prostorijama informatičke radionice POU AMC Nova Gradiška.

 

Kroz edukativni i praktični dio sudionici su upoznati s pojmom informalnog učenja – jednom od najstarijih metoda usvajanja novih znanja i vještina, koja će u budućnosti postati važan izvor inovacija u metodama učenja i podučavanja. Također je bilo riječi i o Erasmus-u, programu Europske Komisije namijenjenom studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju, koje omogućuje veću mobilnost unutar Europske Unije, ali i svijeta, te u kojem Hrvatska već nekoliko godina sudjeluje.

Najveći naglasak radionice bio je na inicijativi EU nazvanoj Europass. Riječ je o skupu dokumenata koji su stavljeni su na raspolaganje pojedincima, tvrtkama i obrazovnim ustanovama, a proizišao je iz potrebe da se diljem Europe olakša obrazovna i radna mobilnost te nadiđu ograničenja vezana za različita geografska područja, kulturne zajednice i obrazovne sustave. Najviše smo se koncentrirali na Europass životopis, koji je prvo predstavljen sudionicima, te im je objašnjeno što je i čemu služi, a u drugom dijelu radionice sudionici su izradili svoj primjerak Europass CV-a. Ovom aktivnošću usmjerili smo pozornost na radni i obrazovni potencijal gluhih i nagluhih osoba, vjerujući kako se uključivanjem na tržište rada ostvaruje i lakša integracija u društvo u cjelini, što je jedan od ciljeva ovog projekta.

 

Nakon uspješno održane još jedne radionice, projekt ”Uključivanje osoba oštećena sluha u demokraciju” se nastavlja održavanjem predavanja ”Naša uloga u EU”, na teme strukture EU, zaštite ljudskih prava, te pravima manjina; o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. To će ujedno biti i posljednja aktivnost ovog projekta, nakon čega slijedi evaluacija postignutih rezultata.

Related Post

BRANITELJI POD ISTIM KROVOM

Autor - 09/02/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 9. veljače 2015. – Bilo je danas puno zadovoljstva u maloj gradskoj vijećnici gdje su se okupili predsjednici…

Autor - 30/07/2019 0
Autor Franjo Samardžić NOVA GRADIŠKA, 30. srpanj 2019. – Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, pod pokroviteljstvom Ministarstva…