IZVANREDNA IZBORNA SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE (foto)

643 0

Skupština je obilovala osobnim netrpeljivostima i uvredama, pozivali su se zaštitari, a na vidjelo izašle i tužbe.

NOVA GRADIŠKA, 17. veljače 2013. – Sinoć održana izvanredna izborna

i izvještajna Skupština Češke besede Nova Gradiška napunila je članovima dvoranu Vatrogasnog doma i potvrdila razjedinjenost koja traje već godinama. Obilovala je osobnim netrpeljivostima i uvredama, pozivali su se zaštitari, a na vidjelo izašle tužbe. U jednom trenutku je izgledalo da se skupština neće ni održati jer se nije moglo izabrati ni radno predsjedništvo.

Podijeljenost je bila očita. Predsjednica Vesna Valenta imala je svoj, a skušina nezadovoljnika, koju je predvodio Zdravko Konjić, svoj prijedlog.

Morao je intervenirati i Jaroslav Vojta, potpredsjednik Saveza Čeha u Hrvatskoj.

Zapitao je prisutne žele li oni Čeku besedu ili ne, pozvao na toleranciju i miran nastavak rada i druženje a ne međusobno vrijeđanje jer, kako je naglasio, u Češkoj besedi nema oporbe. Ukazao je na nužne promjene i izmjene Statuta, jer je rad u protekloj godini bio nelegalan. Smatrajući da se rad skupštine ne može nastaviti u dosadašnjim uvjetima, predložio je čak da se rad Besede stavi u mirovanje i s novim inicijativnim odborom rad ponovo pokrene iz početka.

Đurđica Čuturilo događanja na skupštini nazvala je češkom sramotom i podržala inicijativu da se rad Besede stavi u mirovanje. Miroslav Čupić je kazao da ponašanje pojedinaca na skupštini nema smisla i da rad treba prekinuti.

Nekoliko puta se glasalo za radno predsjedništvo da bi na kraju glasove morao prebrojati Jaroslav Vojta. Kada je izabrano radno predsjedništvo, a za predsjedatelja skupštinom Zdravko Konjić, bilo je jasno da je opcija nezadovoljna radom Vesne Valente dobila većinu. Međutim, i dalje su se tijekom skupštine nastavili međusobni verbalni sukobi i kritike na rad Vesne Valente.

Skupština je razriješila predsjednicu, Izvršni i Nadzorni odbor i prema izmijenjenom statutu novo čelništvo Češke besede.

U Izvršni odbor izabrani su: Olga Herceg, Marija Malkoč, Milada Konjić, Mihalj Borošenko, Maja Koroš, Đurđica Čuturilo, Snježana Josipović, Goran Bašić, Marija Leskovar, Zlatko Houdek, Melita Janoušek, Ivica Muraja i Dubravka Janoušek.

U Nadzorni odbor su izabrani: Zdravko Konjić, Emil Valla, Željko Keliš i Josip Borošenko, a u Sud časti Milan Žegarac, Anđelka Furić, Vjerncislac Leskovar i Dalibor Kukić.

Predsjedništvo će iz svojih redova izabrati novog predsjednika Češke besede Nova Gradiška i okolica, dva zamjenika, tajnika i blagajnika.

foto: D. Ivanković

Vesna Valenta

Zdravko Konjić

Jaroslav Vojta, potpredsjednik Saveza Čeha u Hrvatskoj

Željko Keliš

Zlatko Houdek, Zdravko Konjić i Ivica Muraja

Gornja i donja slika – umjetnine i natpis koji su stajali u predvorju dvorane DVD-a

Related Post

UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

Autor - 12/04/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 12. travanj 2013. – Protekli tjedan (od 02.-10.04.) u organizaciji Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, a uz…