UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH NOVA GRADIŠKA

684 0

Mladi za inkluziju, inkluzija za mlade

Nova Gradiška, 9. Siječanj 2016. – Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška započela je provedbu još jednog projekta unutar Erasmus+ Programa.

Projekt je odobren na nedavno provedenom natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije koja je zadužena za provedbu ovog programa u Republici Hrvatskoj.Riječ je o projektu unutar Ključne akcije 1 – Mobilnost pojedinaca u svrhu učenja; stručnom osposobljavanju pod nazivom „Mladi za inkluziju, inkluzija za mlade“. Projekt će trajati do listopada 2017.

 

Projekt je razvijen u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: PlanBe, Plan it, Be it s Cipra, Baltic Regional fundiz Latvije, Zavod Mladinska Mreža MAMA iz Slovenije, AC Amics de la Biblioteca de la Fonteta iz Španjolske, Connect iz Italije i RE:Mediuiz Rumunjske.

 

Ovim projektom adresiramo temu društvene inkluzije, time odgovarajući na rezultate analize potreba koji su pokazali kako se mladi koji bivaju isključeni ili marginalizirani često pokušavaju suočiti s tim tako da isključuju druge. Kad napravimo korelaciju između ovih otkrića i trenutnog porasta radikalizacije mladih, zločina motiviranih mržnjom i govora mržnje možemo ustvrditi da je jedini način prevencije takvih negativnih društvenih pojava promoviranje inkluzije kao “dvosmjerne ulice”; odnosno kako nije dovoljno samo zahtijevati inkluziju kad bivamo isključeni, već trebamo drugima pristupati na inkluzivan način.

 

Stoga, treningom “Mladi za inkluziju, inkluzija za mlade” (Y4II4Y) želimo istražiti drugačiji pristup temi inkluzije, pružajući prostor za razmjenu prakse, mišljenja i novih ideja. Projekt će okupiti 25 sudionika, uključujući trenere i ostalo osoblje, a održat će se u našem gradu u travnju 2017. godine.

 

Program će pružiti sudionicima kreativni prostor za učenje s naglaskom na inkluziju kao alat za spriječavanje radikalizacije mladih. Iskustvene metode učenja i participativni pristup će omogućiti sudionicima stjecanje stručnih kompetencija i sposobnosti, vještina i znanja potrebnih za adresiranje teme inkluzije koristeći inovativni pristup. Sudionici će steći iskustvo, znanja i vještine potrebne za dizajniranje novih metoda unutar seta metodologije usmjerene inkluziji, te se osnažiti kako bi doprinijeli njihovom osobnom i profesionalnom razvoju, čime ćemo doprinijeti povećanju kvalitete rada s mladima.

 

Ovakvim pristupom implementaciji osigurat ćemo snažan utjecan na sve zajednice uključene u ovaj projekt, ali i šire, jer ćemo izazvati promjenu u načinu na koji adresiramo ove teme. Implementacija ovog projekta rezultirat će višim stupnjem osviještenosti o važnosti socijalnog uključivanja u svim obuhvaćenim zajednicama.

 

Čvrsto smo uvjereni da će ovaj projekt imati dugoročnu korist, jer će dovesti do većih napora u razvoju i primjeni kvalitetnih inkluzijskih strategija koje će osigurati postizanje veće razine socijalne kohezije u cijeloj Europi.

 

Nikolina Jureković

Voditeljica projekta

UGNG

Related Post

POLICIJA SAVJETUJE I UPOZORAVA

Autor - 16/12/2013 0
Policijska uprava brodsko-posavska provodi Operativnu akciju „MIR I DOBRO“ radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti…