UDRUGA POZITIVA NASTAVLJA PROJEKT „Partnerstvo odraslih ZA NE-ovisnost djece i mladih“

631 0

NOVA GRADIŠKA, 16. siječanj 2015. – Udruga za promicanje života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“ okupila je danas u prostorijama Centra za socijalnu skrb članove vijeća učenika osnovnih i srednjih škola.

Voditeljica Darija Marić, dipl. socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb i Antun Ruškan iz Policijske postaje Nova Gradiška nadležan za maloljetničku delikvenciju govorili su im na temu „Zakon – mladi – sredstva ovisnosti“.

Kako kaže prof. Mira Linjaković , predsjednica „Pozitive“, predavanje je nastavak projekta „Partnerstvo odraslih ZA NE-ovisnost djece i mladih“, koji Udruga „Pozitiva“ provodi u suradnji i uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.

-Cilj nam je da učenici čuju koja su zakonska ograničenja vezana uz ovisnosti i što im se zapravo može dogoditi ako krše zakon i kome se mogu obratit ako im treba pomoć. Zbog toga smo za predavače uzeli predstavnike Centra za socijalnu skrb i Policije. Cilj nam je da predsjednici razreda te informacije prenesu u svoje razrede – kaže porf. Mira Linjaković.

Darija Marić ih je upoznala o zakonskoj regulativi i postupcima kada se mlade osobe zateknu s sredstvima ovisnosti, pod utjecajem sredstva ovisnosti ili sredstva ovisnosti daju drugima, te nacionalnoj strategiji suzbijanja i zlouporabe droga, koja se provodi od 2012. do 2017. godine, a vezano uz razvijanje sustava prevencije među djecom i mladima.

– Projekt ide u smjeru da potakne vas mlade jer ste vi jedna od najznačajnijih dijelova društva. Trenutno odrastate i započinjete s probavanjem sredstava ovisnosti. Zato vas želimo upoznati što to znači. Najčešće djeca kreću konzumirati alkoholna pića i cigarete smatrajući to nebitnim. Konzumiraju se sve češće i češće jer se većina „oslobodi“ nakon jedne čaše što se smatra kul i super. Krene se jednom mjesečno, a sa 20 godina skoro svaki vikend. Tada to izgleda da sate super i faca u društvu, a s druge strane, kad pogledate dugoročno, gotovo svi oni koji su iza škole snifali ljepilo i pušili travu su danas, nažalost, isključeni iz društva. Ovdje smo zato da vas već osvijestimo i kažemo što to znači za vas i vašu budućnost.

Moj je savjet da izbjegavate sredstva ovisnosti, pogotovo ako sete u labilnim situacijama i životnim okolnostima – kazala je Darija Marić.

Antun Ruškan je govorio o postupanju policije kada se na ulici maloljetna osoba zatekne s opojnim sredstvom i kaznenim i prekršajnim zakonima koji reguliraju konzumiranje opojnih sredstava.

-Cilj postupanja Policije nije samo represija. Policija postupa na temelju zakona i policijskih ovlasti, ali ne na način da našteti mladoj osobi već da joj pomogne kao i njegovoj obitelji da prestane konzumirati sredstva ovisnosti. U suprotnom te osobe završavaju u zatvorima.

Zato policija u Policijskoj postaji postupak vodi u nazočnosti roditelja, a ako oni ne mogu doći izvještava se Centar za socijalnu skrb i dolaze njegovi djelatnici koji se o postupku obavještavaju i u slučaju da roditelji dođu. Može se podnijeti kaznena prijava i prekršajni prijedlog . Ako se utvrdi da je osoba pod utjecajem opojnog sredstva vodi se na liječnički pregled uz mogućnost da bude zadržana na liječenju u bolnici – kazao je Antun Ruškan.

Related Post

“Pozitiva” s umirovljenicima

Autor - 11/11/2017 0
Autor Ivanka Herceg NOVA GRADIŠKA – Novogradiška Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „POZITIVA“ 10. je studenoga,…