UDRUGA ČUVARA PUČKE BAŠTINE “TKANICA”

607 0

NOVA GRADAŠKA, 1. kolovoza 2015. – Tradicionalna je to manifestacija izbora najljepših snaša, baja i parova u narodnim nošnjama, jedinstvena u RH jer tradicijsko ruho nose osobe u dobi od 35 godina na više. Šestu godinu za redom,

održana je u organizaciji novogradiške Udruge čuvara pučke kulturne baština „Tkanica“ pod pokroviteljstvom grada Nova Gradiška, BPŽ i Ministarstva kulture RH. Na središnjem gradskom trgu 1. klovoza okupila je zaljubljenike u tradicijsko nasljeđe, običaje, izvorni folklor i zvuke tamburice.

 

U poslijepodnevnim se satima u prostoru novogradiške Gimnazije Prosudbenoj komisiji predstavilo 7 snaša, trojica baja i tri para u narodnim nošnjama i to s novogradiškog, novokapelačkog i istočnog područja Brodsko-posavske županije. Prosudbena komisija radila je u sastavu- predsjednica Slavica Moslavac, muzejska savjetnica i ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina, potom prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica Učilišta Relković, Dinka Matijević, direktorica TZ i Borislav Vidošić, zaljubljenik u folklor.

Manifestaciju „Nismo mladi, al’ smo lipi“ otvorio je novogradiški gradonačelnik Željko Bigović te uz riječi dobrodošlice Novogradiščanima, svim sudionicima i gostima zahvalio se Udruzi „Tkanica“ na aktivnostima koje provodi u cilju očuvanja pučke baštine po kojoj je RH prepoznatljiva i u svijetu.

Uz bogat kulturno umjetnički program u kojemu su sudjelovali KUD „Šokadija“ iz Strizivojne i njihove pjevačke skupine „Druge“ i „Strossmayer“, Pjevačka skupina „Vranovke“ KUD-a Bukovlje-Vranovci i KUD „Radinje“ iz Siča sudionici izbora pokazali su u revijalnom izlasku ljepotu svečanih i radnih nošnji, a potom je uslijedilo i proglašenje najljepših.

Titulu najljepše snaše ponijela je Marija Vačić iz Bebrine, druga je Ivana Mandarić iz Strizivojne, a treća Ana Poverk iz Bebrine. Pohvaljena je Ernestina Straga Šašić iz Nove Gradiške. U izboru najljepše snaše sudjelovale su i Jasminka Mihalj iz Velike Kopanice, Suzana Riđan iz Slavonskog Broda i Ljubica Knežević iz Srednjeg Lipovca.

U kategoriji najljepših baja treće mjesto osvojio je Zvonko Poverk iz Bebrine, drugo mjesto Tomica Ergotić iz Velike Kopanice, a prvo mjesto i titula najljepšeg baje pripalo je Mirku Damjanoviću iz Strizivojne.

U kategoriji parova treće mjesto pripalo je Mariji Ferić i Goranu Didoviću iz Bebrine, drugo mjesto Ivani i Slavku Mihiću iz Nove Gradiške, a najljepšim parom proglašeni su Sunčica Kaurić i Vlado Lakušić iz Slavonskoga Broda. Upravo to što se u ovom izboru natječu osobe u dobi od 35 godina na više, prema riječima Milana Rosića, predsjednika udruge „Tkanica“, je i vrijednost manifestacije jer, kako je istaknuo ljudi srednje dobi – zaljubljenici u tradicijsku kulturnu baštinu – najbolje ju i znaju prezentirati i njezinu ljepotu i vrijednosti njegovati i prenositi na mlađe.

– Imali smo prigodu vidjeti neke novine, od svile, način slaganja, plisiranja, „svilenu bubu“, a kod jednog para i prekrasni rekviziti koji se ne vide često – gertašli-novčanik koji se nosio na dva prsta, pa onda parfemi, koji se u to vrijeme naravno nisu tako zvali, samo je bočica asocijacija na te mirise i vrijeme kada je secesija stigla i u seoske domove. Mi ocjenjujemo kompletan dojam, uređenost, a ako pronađemo nešto novo, ako je moguće, jer to se niz godina u svakodnevnom životu ne nosi i ne koristi, onda smo posebno radosni i ponosni. Sudionici ove manifestacije narodno ruho znalački predstavljaju i vladaju se u tim nošnjama, a na ovaj način spašavaju bar dio toga od propadanja i zaborava i u tome je velika vrijednost – naglasila je Slavica Moslavac.

U sklopu manifestacije Nismo mladi al’ smo lipi prvi puta je održan i jednodnevni Sajam starih zanata i rukotvorima u kojemu je sudjelovalo oko 20-ak izlagača iz Nove Gradiške i okolice te gosti iz Kutine, Brodskog Stupnika, Đakova, Osijeka i Dežanovca.

 

{phocagallery view=category|categoryid=43|limitcount=56|enableswitch=0|fontcolor=#B88A00|bgcolor=#FFffff|bgcolorhover=#ffffff|imagebgcolor=#ffffff|bordercolor=#B88A00|bordercolorhover=#86B300|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|float=left|detail=3}

Related Post

SLAVČA – obavijesti

Autor - 05/06/2012 0
Odvoz komunalnog otpada kliknite na tekst zbog uvećanja! Obavijest o prikupljanju glomaznog otpada   kliknite na tekst radi uvećanja!