Udruga vinogradara i voćara

662 0

 

STARO PETROVO SELO, 12. studeni 2011. – U povodu blagdana sv. Martina, zaštitnika vinogradara i podrumara, Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ organizirala je tradicionalnu pučku svečanost krštenja mošta u mlado vino.

Petrovoselski dom napunili su vinogradari i vinari i njihovi prijatelji, družili se i zabavljali, a nakon pečenih kobasica i uz dobru svirku tamburaša „Satira“, uživali u kvalitetnim petrovoselskim vinima.U ime udruge sve ih je pozdravio predsjednik Vladimir Plavac. Program je vodila Višnja Mikić.

 

“Vinski kardinal” Vlado Bauer uz asistenciju “vinskih biškupa” obavio je ceremoniju krštenja mošta u vino. Kum mladom vinu bio je ove godine Ivica Serlihar.

Petrovoselski vinogradari i vinari imali su razloga za slavlje jer je ova godina dala dobar urod i kvalitetna vina.

– Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ tradicionalno je, sedmu godinu za redom, organizirala Martinjsku zabavu. Od sv. Vinka do sv. Martina, dvojice zaštitnika vinogradara i voćara, prošla je još jedna vinogradarska godina. Trud koji smo ulagali cijele godine danas proslavljamo krštenjem mošta u vino. Unazad posljednjih petnaestak godina nismo imali tako kvalitetnu godinu kao što je bila ova. Iako je suša umanjila urod, nije bilo botritisa na grožđu i ono je bilo visoke kvalitete. Slador se kretao od 19 do 22 što će na kraju dati 11 do 12,5 posto alkohola u vinu.

Sretni smo što se vinogradarstvo i voćarstvo razvilo u najljepšem podneblju Babje gore Bogom dano za vinogradarstvo i voćarstvo. Zaštićeni smo od mrazova i magle, a već nekoliko godina nas zaobilazi tuča. Bog nas je obdario za naš veliki trud i rad i zato sam sretan i ponosan. Oni koji imaju zapuštene površine neka se ugledaju na članove Udruge „Sveti Vinko“ Staro Petrovo Selo, koji su oplemenili zapuštene prostore sadnjom vinograda i voćnjaka. Zato sam ponosan što sam na čelu te udruge. Svi smo prijatelji i volimo ovaj naš kraj, naše vinograde i voćnjake.

U većini imamo graševinu, ima nešto pinota, rizlinga i frankovke. Osnovno vino naših vinogradara je graševina koja na izložbama vina dobiva visoke ocjene, što je rezultat dobre obrade vinograda i unapređenja podrumarstva i pravljenja vina. Da nismo dobri podrumari ne bi imali kvalitetna vina. Na sve nagrade koja dobivaju naša vina u posljednje vrijeme možemo biti ponosni – kazao je Vladimir Plavac.

 

 

Related Post

ŽUPLJANI VRBOVE U LUDBREGU

Autor - 09/11/2010 0
U susret 600. obljetnici “ludbreškog čuda” pohodili svetište Predragocjene Krvi VRBOVA 9. studeni 2010. – Vjernici župe Sv. Jurja Vrbova…