UČENICI BUDE EKOLOŠKU SVIJEST MJEŠTANA

901 0

LAZE, 29. travnja 2014. – Učenici područnog odjela Laze, Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Adžamovci već nekoliko godina provode kroz nastavni proces razne ekološke radionice i aktivnosti.

Učiteljice su u suradnji s roditeljima veliki naglasak stavile na uređivanje kruga škole, a učenici svojim marljivim radom i brigom za okoliš pridonose razvoju i očuvanju istog. Krajem 2013. godine kandidirali smo područni odjel na projekt Mali ekolozi – velike nagrade u organizaciji Bioteke – udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti.

 

Naš projekt nosi naziv Kompostom za kompiće, a cilj je projekta poticati prikupljanje biorazgradivog otpada, smanjiti količinu kućnog smeća i proizvesti zemlju koja će se upotrebljavati za sadnju cvijeća u selu.

Naše smo projektne aktivnosti zamislili kao zatvoreni krug obitelj – škola. Učenici svakodnevno u kompostere donose biorazgradivi otpad koji se proizvede u njihovom kućanstvu. Kompostere su na početku provedbe projekta izradili roditelji učenika u suradnji s gospodarstvom Zečić.

Dan planeta Zemlja bio je idealan za dodatno upoznavanje mještana sela Laze s projektnim aktivnostima. Učenici su izradili letke s popisom biorazdradivih namirnica, napravili plakate i repliku kompostera te zajedno sa svojim učiteljicama krenuli u obilazak sela. Sav prikupljeni kompost dovezli smo u kompostere u dvorištu naše škole. Kod učenika kao i kod mještana sela toga dana pokušali smo što više pobuditi ekološku svijet i sve mještane sela dodatno potaknuti na ovakav oblik prikupljanja smeća.

 

Autor: Maja Mlađen, dipl. uč.

 

Related Post

HVALE VRIJEDNA OBLJETNICA

Autor - 08/12/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 8. prosinac 2014. – Kulturno-umjetničkim programom u Domu kulture 5. prosinca održana je završna svečanost obilježavanja hvalevrijedne 95.…

FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

Autor - 07/10/2013 0
Nastavnici/ce, uključite se! Forum za slobodu odgoja poziva sve učitelje i nastavnike u Hrvatskoj na aktivan doprinos raspravi o novoj…