UČENICI, PROFESORI I OSTALI DJELATNICI PO PRVI PUTA SU OBILJEŽILI DAN KRAVATE

1138 0

NOVA GRADIŠKA 18. Listopada 2010. – Povodom svjetskog Dana Kravate tekstilni odjel Industrijsko-obrtničke škole priredili su modnu reviju u prostoru škole. Modeli su bile učenice 2. i 3. razreda tekstilne struke koje su nosile kreacije istoga smjera. Reviju je organizirala profesorica u tekstilnoj struci Goranka Nikiforov koja je i ujedno međužupanijska

voditeljica za tekstilnu struku u srednjim školama.

 

KRAVATA JE HRVATSKI SIMBOL koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga Academia Cravatica proglašava da se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate. Naime, na taj dan izvedena je, 2003. godine, spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima. Putem televizijskih postaja, instalacija Kravata oko Arene postala je vrhunski svjetski spektakl, koji je vidjelo više od milijardu ljudi. U drugoj instalaciji, Kravata oko Hrvatske, koja je ovoga ljeta tijekom 60 dana crvenim koncem simbolički zagrlila i povezala Hrvatsku, prikazana je i osviještena ljepota hrvatske kulturne i prirodne baštine, a poruke mira i suživota upućene su i prema susjednim zemljama.

prof. Goranka Nikiforov i modeli Industrijsko-obrtničke škole

 

Prof. Marijan Bušić, pokretač ove inicijative, inače ravnatelj ustanove Academia Cravatica, kaže: „Kravata nije samo znak otmjenosti i kulture odijevanja. Vertikala kravate simbolizira ljudsku vertikalu – ljudsko dostojanstvo, samosvijest, trenutke svečanosti i slavljenja. Ravnotežom između svoje lepršavosti, s jedne strane i čvora, s druge strane, kravata simbolizira civilizacijsku ravnotežu između slobode i odgovornosti. Kravata simbolički poručuje da u komunikaciji budemo više svjesni svog dostojanstva i dostojanstva drugih, da budemo više ljudi, više gospoda, svjesni svoje slobode, ali i svojih odgovornosti. Zbog te goleme simboličke snage, kravata ima epohalnu važnost. Zato je i potrebno uvesti Dan kravate, prigodom kojeg bi se svjetska javnost senzibilizirala za te ključne vrijednosti“, istaknuo je prof. Bušić. 

Hrvatski Sabor je 2008. godine prihvatio prijedlog Academia Cravatica i Odbora za znanost i kulturu i 18. listopad odredio kao datum kada će se obilježavati Dan kravate.  

Kreacije su bile inspirirane kravatom što se vidi na leđima modela

 

Related Post

HVALE VRIJEDNA OBLJETNICA

Autor - 08/12/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 8. prosinac 2014. – Kulturno-umjetničkim programom u Domu kulture 5. prosinca održana je završna svečanost obilježavanja hvalevrijedne 95.…