UOČI OBILJEŽAVANJA OBLJETNICE VRO „BLJESAK“

774 0

NOVA GRADIŠKA – Uoči obilježavanja obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Bljesak” u novogradiškom je Domu kulture 27. travnja održana braniteljsko glazbeno-scenska predstava “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku”

u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije i Specijalne policije “ZEBRE”. U predstavi su nastupili HKUU “Trenk” (najmlađi i članovi folklorne skupine odraslih), TS “Tkanica”, a tijekom predstave održana je i promocija knjiga dvojice istaknutih branitelja Vukovara, Damira Markuša-Kutine “58 HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” i Damira Plavšića “Ne plači, moj dobri anđele!”. Stihove i ulomke iz knjiga čitali su novogradiška pjesnikinja Evica Kraljić, Krešimir Baković i Damir Plavšić.

 

Iznimno dirljivom, duboko emotivnom glazbeno-scenskom predstavom odana je s puno poštovanja počast braniteljima i civilima Vukovara, posebno poginulim suborcima i svim hrvatskim vitezovima koji su na hrvatskim ratištima tijekom obrambenog i pravednog domovinskog rata položili živote na oltar Domovine.

Govoreći o knjizi “58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca Damir Markuš-Kutina rekao je, među ostalim: “Bilo je nužno napisati ovu knjigu da sve to ne bi palo u zaborav. U knjizi imate 107 fotografija nas dragovoljaca HOS-a, čiji su autori moji suborci Damir Radnić i Viktorin Jurić Paša, eto imali smo sreću što su imali fotoaparate i slikali jedno pravo malo bogatstvo, jer znate kako kažu, jedna fotografija vrijedi tisuću riječi. Knjiga nosi naziv “58 HOS” jer nas je bilo 58 dragovoljaca iz cijele Hrvatske, BiH i Francuske. Iz Francuske je bio Jean Michel Nicolier, na žalost njegovo tijelo još do dana današnjeg nismo našli, kao ni Jadranka Anića Antića te Duška Smeka. Od nas 58, 25 je poginulo, a nakon Domovinskog rata 3 je umrlo, i jedina žena u HOS-u Vijoleta Antolić je prije dvije godine poginula u prometnoj nesreći. Danas smo mi preživjeli dužni govoriti, pisati o tim danima i o njima koji više nemogu govoriti, a dali su ono najvrjednije što su imali – svoj život”. U razgovoru nam je također dodao kako je sve ovo važno da mlade generacije saznaju istinu o domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima. Također je pozvao branitelje Nove Gradiške i okolice, kao i one u cijeloj Hrvatskoj da zapisuju svoja sjećanja jer ne smijemo dozvoliti, kako je istaknuo, da nam drugi pišu povijest. – Odlučili smo se za ovakav oblik promocije-glazbenoscenskom predstavom jer smo htjeli pobuditi emocije, vratiti ljude u to vrijeme da se nikada ne zaboravi. Jer to nije bila partija šaha nego brutalna agresija na našu hrvatsku domovinu. Bili smo i u Švicarskoj, Njemačkoj, diljem Hrvatske, BIH i iskustva su odlična, jer ljudi su shvatili što želimo i koja je poruka. Ovim se putem zahvaljujem svim organizatorima i sudionicima gdje god smo bili. Put nije gotov, zovu nas i u druge zemlje, pa pripremamo se. Živim dan po dan, zahvaljujem obitelji, ovo je na neki način moja terapija. Bog je dao da ostanem živ i da govorim umjesto mojih poginulih suboraca i prijatelja. I sve dok to činim i oni su živi”-rekao je, među ostalim Damir Markuš.

“U knjizi Bitka za Vukovar-Ne plači, moj dobri anđele! kroz 10 kratkih priča opisujem 10 akcija koje su se događale tijekom obrane Vukovara, a o kojima vrlo malo znaju čak i vukovarski branitelji. Opisujem uništavanje prvog tenka početkom kolovoza 1991., borbe na Sajmištu, na najkrvavijem dijelu bojišta u Vukovaru gdje je u prosjeku svaki branitelja ranjen jedan i pol puta, presjecanje komunikacije Vukovar-Borovo kada su nas napadale stotine Arkanovaca i kojekakvih drugih vojnih postrojbi, desetak tenkova i transportera, a liniju od gotovo 900 metara branilo je samo 18 branitelja. Također opisjuem ono što mi je osobno bilo najteže – kada čovjek prijeđe nekakvu zamišljenu liniju i više nije slobodan čovjek nego postaje zarobljenik, postaje broj čiji život ovisi o mrkom pogledu pijanog četnika, ili o nekom uperenom prstu. Nije im bilo jasno da su 1802 branitelja mogla odolijevati takvoj vojnoj sili, kakva je tada bila JNA. A mi smo znali i znamo, jer plamen domoljublja, to hrvatsko srce, katoličku vjeru to nam nitko ne može uzeti ni uništiti, iako su pokušavali i u logorima. Opisujem zatočeništvo u tri srbijanska logora:Stajićevu, Nišu i Sremskoj Mitrovci. Na kraju knjigu završavam s posljednjom stranicom ratnog dnevnika koji je vodio moj pokojni otac Ivan Zvonimir Plavšić koji je, kao jedan od vodećih vukovarskih intelektualaca ubijen na Ovčari.”, istaknuo je autor Damir Plavšić.

Također je u razgovoru dodao: “Mi smo režirali prvu hrvatsku, domoljubnu, braniteljsku, glazbeno-scensku predstavu s kojom obilazimo Hrvatsku i svijet. Do sada smo bili u 50-ak gradova u RH, u 30-ak gradova u Njemačkoj, Švicarskoj,… S tom predstavom želimo gledateljima prikazati što i kako se to događalo 1991. godine kada su branitelji samo zbog ljubavi prema svojoj tada još mladoj domovini Hrvatskoj krenuli u rat s namjerom da predaju svoj život na oltar domovine. To je domoljublje i u predstavi smo željeli da se ono osjeti. Željeli smo potaknuti ponovno i plamen zajedništva hrvatskoga naroda. U toj predstavi prolazimo kroz samu bitku za Vukovar i stvaranje neovisne i slobodne domovine Hrvatske. Jako nam je važno da na predstavu dođu djeca jer posebno njima mi imamo što reći. I ovom prilikom pozivam sve hrvatske branitelje da pišu svoja sjećanja, opisuju svoje akcije jer ne smijemo dozvoliti da nam drugi pišu knjige o domovinskom ratu, a sve to moramo prenijeti našoj djeci koja moraju učiti pravu hrvatsku povijest, a ne nekakvu kombinaciju svega živoga samo ne hrvatskoga. Još uvijek se o domovinskom ratu uči premalo, a svi moraju shvatiti da je upravo taj domovinski rat temelj ove naše moderne Domovine Hrvatske”.

Doprinos održavanju ove promocije knjiga kroz glazbeno-scensku predstavu dali su tvrtka “Elda”, ravnatelji novogradiških srednjih i osnovnih škola, Mijo Matošević (IOŠ), Sanja Muller Zoričić (ETŠ i ekonomska serdnja škola), Ljiljana Ptačnik (Gimnazija), Blagica Pečnjak (OŠ Lj.Gaja), i Vesna Lončar-Cindrić (OŠ “M.Lovrak”), Pučko otvoreno učilište NG, Udruga branitelja 121. brigade-pukovnije i Specijalne policije “ZEBRE” NG, “Abaco” HKUU “Trenk”, TS Tkanica , Željko Mureta , Zlatko Jurković. Zahvalio im se u ime organizatora Krešimir Baković tajnik Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije, a u razgovoru dodao:”Želja Damira Plavšića i Damira Markuša bila je da na predstavu dođe što više djece, pa smo ja i kolega Vlado Radošić posjetili sve naše škole i zamolili ravnatelje da djecu animiraju. Hvala i ravnateljima, a posebno mladima koji su došli jer ovo je bio jedan prekrasan sat povijesti. Svjedoci smo da se gradivo o domovinskom ratu nalazi na svega nekolio stranica, kao usputno, a još uvijek su prioriteti seljačke bune i ini datumi koji se ne tiču domovinskog rata. Ja se nadam, s promjenom vlasti u RH, s nekim novim vjetrovima koji pušu u kulturi i u prosvjeti, da će se istina o domovinskom ratu vidjeti i kroz škole. To će biti samo na taj način da oni koji pišu i zapišu te prezentiraju u Ministarstvu prosvjete i da se to uvrsti u gradivo kako bi naši mladi imali potpuno saznanje i istinu o domovinskom ratu”.

U ime grada Nova Gradiška svima se toplim riječima punima poštovanja prema sudionicima ove promocije i hrvatskim braniteljima zahvalila Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i tom prilikom, među ostalim naglasila kako je i Grad Nova Gradiška upravo zahvaljujući hrvatskim braniteljima, ostala nepokorena i slobodna te dodala kako će Grad uvijek stajati uz svoje heroje- uz hrvatske branitelje.

Autori knjiga uručili su Zahvalnice onima koji su sudjelovali u organizaciji ovoga događaja u NG: Pučkom otvorenom učilištu, ravnateljici prof. Mariji Karlovčan Subić, TS “Tkanica”, HKUU “Trenk”, Larisi Lucić, Renati Matijašević, Krešimiru Bakoviću, Vladi Radošiću, Evici Kraljić, ELDI i njezinom vlasniku Dariu Mareniću, župi Kraljice sv. Krunice, Radio “Prkosu”, vlč. Ivanu Štivičiću, Udruzi hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije (preuzeo predsjednik Damir Matošević), Udruzi Specijalne policije “ZEBRE” NG.

Vukovar je simbol otpora agresoru, simbol obrane i zajedništva hrvatskoga naroda, koji je branio i oslobodio svoja vjekovna ognjišta. Mnogi kažu da je upravo ovaj naš kraj iza Vukovara najviše nastradao. I to nas neraskidivo povezuje, ali i obvezuje svjedočiti istinu o domovinskom ratu, o hrabrosti hrvatskih branitelja, prenijeti tu istinu na mlađe generacije i naučiti ih da uvijek s ponosom i poštovanjem tu istinu ističu.

Related Post