ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

1229 0

NOVA GRADIŠKA, 25. ožujak 2016. – Po prvi puta je uoči Cvjetnice u novogradiškoj župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije održana duhovna obnova za krizmanike i to na jedan drugačiji način.

Potvrdio nam je to u razgovoru Andrija Vrane, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, pomoćnik u župi Špansko i 40. godina voditelj KURSILJA.To je priznati katolički pokret kojeg je sredinom prošlog stoljeća pokrenula grupa angažiranih katolika (laika i svećenika) čiji je cilj učvršćenje i produbljivanje vjere pojedinca, te stvaranje zajedništva u crkvi preko prijateljskih zajednica vjernika kako bi postali kvasac unutar župe.

 

A na osobnoj razini Mali tečaj kršćanstva želi posvijestiti svakom kršćaninu dostojanstvo njegova poziva kojeg je primio krštenjem.

 

– Radi se o tome da sudionicima Malog tečaja kršćanstva, odnosno kursilja, govore laici. U ovom slučaju govore mladi vjernici krizmanicima. Njihov govor je prvenstveno svjedočenje mladih o tome kako oni doživljavaju vjeru, susrete s Bogom, sakramente, kako se nose s pojedinim ovisnostima, pojedinim teškoćama. I kada to malo stariji mladi govore krizmanicima, onda vidite širom otvorene oči i pozornost koju ne srećemo inače. To je jedan od načina koji omogućuje slušanje. A čim mladi govore svoja svjedočenja onda i oni kojima se govori budu potaknuti na otvorenost. Da bi se otvorenost među njima mogla dogoditi, stavimo ih u male skupine, najviše 10 i svaka skupina ima svoga voditelja-animatora koji vodi razgovor među njima. Ovaj način rada omogućuje sudionicima da se dožive kao osobe, pojedinci koje pitamo imenom, zanimamo se kako su i kako su nešto razumjeli, tako da se ovdje dožive vrijednima, važnima, osobama. I to onda omogućuje da oni zavole takav rad. Jer na ovaj način događa se iskrenost i povjerenje, sklapanje prijateljstava, a iza toga nastaje nešto lijepo. To je put da sudionici ovakvih duhovnih obnova dožive ljepotu kršćanstva, da kršćanin znači biti brat i sestra, prijatelj. Obadva ta odnosa omogućuju jedno bliže zajedništvo. Dok mi mladima, ali i starijima ne omogućimo da osjete da se može imati povjerenja, da se može dijeliti međusobno iskustva vjere, dotle sve ostaje samo na razini humanosti i nečega što se mora, pa se često ljudi umore. A ovo stvara jednu radost i želju da se iskrenost i povjerenje, prijateljstvo izgrađuje dalje. Ta međusobna pomoć stvara čuda, potiče ljude na razne inicijative, požele zajedno surađivati. Mi smo stariji zapljusnuti floskulom da je vjera privatna stvar i to nas je odijelilo. Vjera je vrlo duboka i kada se dijele iskustva vjere onda smo i u mogućnosti vidjeti kako smo iznutra Božji i lijepi i kako zapravo Bog sve vodi- rekao nam je u razgovoru Andrija Vrane.

 

Već tijekom ove prve duhovna obnove bilo je vrlo pozitivnih reakcija i očitovali su se prvi rezultati, potvrdio nam je to novogradiški kapelan, vlč. Roko Ivanović, koji već neko vrijeme intenzivnije u župi radi s mladima.

 

– Koliko vidim na licima, a poznam ih već pola godine, jako su sretni. Vjerujem i nadam se da će biti ploda. Zapravo već ima. Svi su radosni. Došlo je nekoliko mladih koji su trebali biti animatori, no ipak ih je bilo dovoljno, ali nisu se htjeli vratiti kući nego su ostali s nama cijeli dan jer im je bilo predobro i zabavno. I krizmanici su bili radosni i jedva čekaju grupe. Nisu oni gledali svijet na takav način kako im je omogućeno da ga vide ovdje i to je ono ohrabrujuće. Ova duhovna obnova nije mogla doći u ljepše vrijeme, nego ovo uoči Uskrsa.

 

Trudimo se u radu s mladima. Svake subote imamo različite sadržaje, a sada idemo i korak dalje. Zovemo svećenike i bračne parove, a zvat ćemo i druge goste, najavljena nam je i časna sestra koja radi u bolnici “Sv. Rafael” na Strmcu. Planiramo i volotiranje. Ići ćemo naprijed uz Božju pomoć, ali moramo malo više za to i moliti- istaknuo nam je, među ostalim, vlč. Ivanović.

Related Post

DAVOR

Autor - 13/11/2012 0
Tijekom središnjeg nedjeljnog euharistijskog slavlja, 11. studenog požeški biskup Antun Škvorčević krstio je u svojoj rodnoj župi Davor Mariju, peto…

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 24/09/2014 0
POŽEGA, 24. rujan 2014. – U Biskupskom domu u Požegi, 23. rujna biskup Antun Škvorčević primio je sedmoricu kandidata za…