Županijski prvoligaši – skromno!

527 0

 

 

18. prosinac 2011. Nekako u tišini, bez pompe, završilo je

natjecanje u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi gdje Nogometno središte Nove Gradiške ima pet svojih predstavnika. Nije niti čudno jer se naši klubovi, najblaže rečeno, nisu proslavili. Obično se u završnici daje maksimum kako bi u finišu postigli što bolji plasman, a naši klubovi, osim Slavonca iz Nove Kapele, su upravo taj zadnji korak izgubili. Pa tako Novogradiščani na svome terenu u zadnjem 15. kolu, umjesto da ušićare makar bod na rastanku sa sezonom, nevjerojatno visoko gube s 0:4 od Slavonca iz Nove Kapele i to na svome terenu pred svojim tradicionalno malobrojnim gledateljima. Bila je to utakmica za zaborav od strane igrača Sloge, a svaka čast Kapelcima jer su zalaganjem i htijenjem zasluženo pobijedili.

 

 

 

Ostali naši predstavnici, a ima ih u 1.ŽNL pet, nisu se proslavili. Tako je našu najbolje plasiranu momčad, Graničar iz Laza, jesenski prvak Livada Željezničar iz Slavonskog Broda, istina na svome terenu, pobijedila sa nevjerojatnih 5:1. Graničar nam je gotovo cijelo prvenstvo bio idol jer je vodio na tablici i igrama ulijevao nadu do da će biti jesenski prvak. Onda u samom finišu je posrnuo i izgubio, ne samo jesenski naslov, nego i drugo mjesto gdje se utiskao s bodom manje drugoplasirani Tomislav Pan iz Donjih Andrijevaca. Ni Batrinci nas nisu oduševili u zadnjoj utakmici sa zadnjeplasiranom Marsonijom odigravši, istina na gostovanju u Slavonskom Brodu, svega 1:1, kada se zna da Marsnija u 15 utakmica nije nikoga pobijedila.

 

Upravo te zadnje utakmice, manje-više, kreirale su konačnu jesensku tablicu. A stanje je slijedeće: najbolje plasirani je Graničar iz Laza na trećem mjestu s 28 bodova, dva manje od vodećih Brođana i bod manje od Andrijevčana. Prema svemu sudeći dobrim igrama u proljeće zaostatak se može nadoknaditi jer suparnici nisu odmakli. Ipak ostaje tuga jer je Graničar veći dio prvenstva bio vodeća momčad županijskog prvoligaškog natjecanja. Druga po uspješnosti na tablici je Batrina na osmom mjestu sa 23 boda, a samo bod slabiji su nogometaši Slavonca iz Nove Kapele(22). Rekli bi, zlatna sredina za dva susjeda, ali znamo po kapacitetu igrača i reputaciji oba kluba da su ambicije daleko veće.

 

A tada na začelju, neslavno su se smjestila dva „uboga“ susjeda: gradski klub Sloga i donedavno zvani div iz predgrađa Slaven iz Ljupine. Još koliko-toliko se može opravdati slab plasman Ljupinaca jer su oni ipak novaci u ovom natjecanju, ali za novogradišku Slogu nema opravdanja, jer biti na 14. mjestu među 16 klubova u županijskoj ligi, pa makar se ona zvala Prva županijska je nedolično jedinog gradskog kluba među ovih pet momčadi. Ne dolikuje to ni ugledu kluba, ali ni stogodišnjoj tradiciju koju je upravo taj klub lani na veličanstveni način proslavio. Ovom prilikom ne želimo ulaziti u analizu uzroka, iako su oni u javnosti znani, i zaista postoje bezbrojni razlozi, ali gledajući isključivo plasman i bilancu, ona je izrazito loša. Brojke to najbolje potvrđuju: U 15 utakmica 4 pobjede, 2 neodlučna rezultata i čak 9 poraza, te jako negativna gol-razlika: 21 postignut, a čak 35 primljenih pogodaka i skromnih 14 bodova. Ne sjećamo se dugo takve negativne bilanse. Slično je i sa susjedom Slavenom: u 15 utakmica, 4 pobjede, jedna neodlučna utakmica i 10 poraza. Ljupinci su dali 17, a primili 30 golova i imaju bod manje od Sloge (13).

 

Eto, to je učinak naših klubova.Pored Cerničana koji su među hrvatskim trećeligašima, to je drugi najviši stupanj u kojem se natječu klubovi ujedinjeni u Nogometno središte Nova Gradiška. Ukupna ocjena jeseni, uz sve bonuse, razumijevanja i tolerancije glasi – skromno. Možemo i moramo daleko više, bolje, uspješnije. Ostaje zimska stanka da se u tom periodu analizira stanje, utvrde uzroci i na proljeće krene daleko uspješnije u interesu samih klubova, njihovih navijača, ali i reputacije koju ima tradicija nogometa ovog kraja.

 

na slici: momčad Graničara iz Laza najuspješniji naš županijski prvoligaš.

Related Post