ŽUPNI BLAGDAN

1318 0

Proslavili zaštitnika, Krista Kralja – REŠETARI, 24. studeni

2014. – Vjernici župe Krista Kralja Rešetari, u nedjelju, 23. studenog, svečano su proslavili blagdan Krista Kralja, zaštitnika župe. Kao i svake godine, za blagdan su se pripravljali devetnicom, koju je vodio rešetarački župnik, vlč Luka Slobođanac. Svake večeri upriličeno je klanjanje pred Presvetim i sveta misa.

U subotu, uoči blagdana i u nedjelju, na blagdan Krista Kralja, svete mise je slavio vlč Marijan Tjinkul, karaševski Hrvat i župnik župe Lupak u Rumunjskoj, u Temišvarskoj biskupiji.

 

Uz slavljenje misa, vjernike Rešetara kratko je upoznao sa životom karaševskih Hrvata, koji u Rumunjskoj žive u tri župe i sedam sela, s ukupno 7 – 8.000 vjernika. Govorio im je o „živoj crkvi“, koja ima 13 svećenika Hrvata, među njima je i Marijan Tjinkul, rođen u Karaševu, a svećenik je punih 40 godina. Vjernici u Lupaku redovito idu na svete mise, u župi su vrlo aktivna Društva svete krunice i Vojska Bezgrješne, a rado hodočaste svake godine u marijansko svetište Maria Radna. Do tamo pješače tri dana i tri noći oko 150 km i toliko nazad, pjevajući i moleći. Uz to, hodočaste u marijansko svetište u Čiklovu (Ciclova) te u svetište Gospe lurdske u Karaševo.

Vjernici župe Rešetari prošle godine su posjetili karaševske Hrvate u Lupaku, a suradnja je sa župa proširena i na općine Lupak i Rešetari.

Sve je počelo prije dosta godina, hodočašćima župnika Slobođanca i Tjinkula u Lurd i Fatimu, koja je vodio, sada pokojni, o. Silvestar Aračić, gdje su se upoznali i ostali povezani do danas. Sada je to prijateljstvo učvršćeno posjetama i poveljama o prijateljstvu i suradnji župa i općina.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post