Uređuje se Franjevački trg u Cerniku

1185 0

Autor Franjo Samardžić

CERNIK, 5. ožujka 2018.- Nakon povratka fra. Vjencislava Janjića u Franjevačkom samostanu u Cerniku brojna su događanja kojima se široj javnosti dostupnom želi učiniti neprocjenjivo vjersko i kulturno blago kao dio zajedničke turističke ponude Općine Cernik.

Podsjetimo. Uz vrijednu samostansku knjižicu za koju je uređen novi prostor i u kojoj su i dvije inkunabule, Franjevački samostan ima jedinstvenu Biblijsko-arheološku zbirku koju je postavio i za koju je eksponate prikupio dr. fra Tomislav Vuk, profesor biblijskih znanosti u Jeruzalemu.

-Fra Tomislavu dugujemo i veliku zahvalnost na još jednom kulturnom projektu, a to je „Franjevački kulturni centar fra Eugen Kukina„ kojeg bi trebalo osmisliti i izgraditi. Naime, ovaj Franjevački samostan posjeduje i zbirku kulturnih umjetnina s 469 registarskih jedinica. Ona uključuje barokna djela iz samostanskog inventara iz 18 st. te zbirku suvremene umjetnosti, kataloški obrađenu, ali za sad zbog nedostatka prostora ona nije izložena nego pohranjena u prikladno uređenom depou – navodi fra Vjencislav Janjić.

U suradnji s općinom Cernik planira se stoga sjeverno uz samostan izgraditi objekt i stvoriti uvjeti da neprocjenjivo samostansko blago bude dostupno široj javnosti. Prvim korakom može se stoga smatrati uređenje platoa ispred crkve sv. Petra i Pavla i izgradnja parkirališta. Radove sufinanciraju Općina Cernik i Franjevački samostan. (Izvor i foto Općina Cernik)

Related Post

Autor - 25/09/2018 0
Predgovor za izložbu Gorana Kujundžića „Pars pro toto“ Goran Kujundžić je autor koji kao motiv u svojemu radu koristi ornament…

VJERSKI ŽIVOT

Autor - 30/07/2013 0
REŠETARI, 30. srpanj 2013. – Napokon je ove godine došlo na red za sanaciju došlo krovište župne crkve Krista Kralja…