USPJEŠNA ZAŠTITA OKOLIŠA I ZDRAVLJA LJUDI: Završava se izgradnje i opremanje reciklažnog dvorišta u Rešetarima

1032 0

Uz reciklažno dvorište vrijedno 5,1 milijun kuna načelnik Zlatko Aga najavljuje izgradnju i reciklažnog dvorišta za građevinski otpad

Autor Franjo Samardžić

REŠETARI, 21. veljače 2020. – Radovi na izgradnji i opremanju reciklažnog dvorišta u Rešetarima su u završnoj fazi i bit će zajedno s pristupnom cestom završeni do n kraja veljače. Tada će se, kako najavljuje općinski načelnik Zlatko Aga, obaviti tehnički pregled i reciklažno dvorište staviti u funkciju.
Načelnik i Općina Rešetari mogu se pohvaliti da su, kao rijetko koja jedinica lokalne samouprave, toliko puno učinili na dobro osmišljenoj ekološkoj zaštiti prostora i zdravlja ljudi. Trebalo je najprije riješiti velik problem odlagališta otpada čija ja je sanacija stajala 22 milijuna kuna, a potom pripremiti projekt izgradnje reciklažnog dvorišta vrijedan 5,1 milijun kuna.
Reciklažno dvorište je osnovni preduvjet za poboljšanje sustava odvojenog prikupljanja otpada „od vrata do vrata“, što će u konačnici dovesti do toga da kućanstva imaju manje mjesečne račune za odvoz otpada, a imat će uređeno mjesto na kojem će moći odložiti problematični otpad umjesto da ga odbacuju s komunalnim otpadom ili u prirodu. Izgradnjom reciklažnog dvorišta povećat će se količina odvojeno skupljenog komunalnog otpada i smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagalište, te smanjiti količina CO2 i čuvati prirodni resursi zbog mogućnosti recikliranja.
Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta ukupne je vrijednosti 5.174.904,38 kuna, od kojih su prihvatljivi troškovi određeni u iznosu od 4.837,258,75 financira se iz Kohezijskog fonda putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Bespovratna EU sredstva iznose 4,1 milijun kuna, a Općina Rešetari u ovom projektu sudjeluje s 15 posto sredstava.
U reciklažnom dvorištu otvorit će se jedno radno mjesto.
Općina Rešetari tu ne staje pa će, kako najavljuje načelnik Zlatko Aga, pored reciklažnog dvorišta izgraditi i reciklažno dvorište za građevinski otpad.

Related Post

EDUKATIVNO PREDAVANJE

Autor - 29/04/2014 0
SLAVONSKI BROD, 29. travnja 2014. – u prostorijama Županijskog zavoda za javno zdravstvo, u Slavonskom Brodu, danas je održano edukativno…