UZ DAN OPĆINE OKUČANI

536 0

OKUČANI, 14. lipanj 2015. – U okviru programa obilježavanja Dana općine Okučani sinoć je u okučanskom Domu kulture predstavljena knjiga „20 godina općine Okučani“ autora Franje Samardžića. Promociju je vodio Mato Višić, a o knjizi su

govorili autor, Aca Vidaković, sadašnji načelnik Općine Okučani i bivši načelnik Mato Bilonjić“.

 

 

Promocija je bila prigoda da u razgovor o knjizi Mato Višić uključi i ostale sudionike u dvorani da evociraju sjećanja na proteklih 20 godina života u Okučanima, teškoćama i naporima koji su ulagani od strane države, lokalne vlasti i Crkve, te drugih sudionika u obnovi, a u želji da se što prije normalizira život naseljenika i domicilnog stanovništva.

Na stranicama ova knjiga, uz Povjesnicu i zemljopisni položaj Okučana, u uvodu donosi i osvrt načelnika Ace Vidakovića pod naslovom “Svi smo mi Okučanci” i imamo perspektivu.

Knjiga je podijeljena na nekoliko tematskih cjelina vezanih za razdoblje 1995.-2015. godina. Jedna je VRO „Bljesak“ i obilježavanje njenih obljetnica 1. svibnja, kao središnjeg događaja u Okučanima svake godine. Uz Poslanicu koju je predsjednik dr. Franjo Tuđman uputio građanima Hrvatske 3. svibnja 1995. godine tu su i izjave državnog vrha o „Bljesku“ i njegovom značaju za oslobođenje okupiranog dijela zapadne Slavonije i Okučana.

Zabilježeni su i svi demokratski izbori i njihovi rezultati.

Uz obilježavanje Dana općine kronološki su u knjizi navedeni poslovi vezani za obnovu, izgradnju i ukupnu normalizaciju života. Znatan dio knjige, koja ima 120 stranica, posvećen je radu brojnih okučanskih udruga.

Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama, a grafičko oblikovanje i pripremu realizirao je Dejan Ivanković. Stručni i administrativni suradnik je Milorad Oršulić – Mican. Izdavač je Općina Okučani.

Related Post