UZBURKALA SE VODA: Đuro Anđelković predlaže smjenu Mateja Severovića, svog člana Uprave u Vodovodu zapadna Slavonija

2316 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 29. lipnja 2019. – Spajanje Vodovoda Davor- Nova Gradiška sa novogradiškim vodoopskrbnim poduzećem „Slavča“ u jedinstveno poduzeće Vodovod zapadne Slavonije pratile su velike porođajne muke. Na kraju je osnovano novo vodoopskrbno poduzeće i zaključeno da je ono veoma važno za stanovništvo grada Nova Gradiška i deset općina zapadnog dijela brodsko-posavske županije.
Prijepori su se vodili oko sjedišta poduzeća i njenog čelnog čovjeka jer je Općina Davor inzistirala da to bude njen čovjek. Iako se smatralo da to nije najbolje rješenje postignut je kompromis pa Vodovod zapadne Slavonije ima dva člana uprave. Bilo je i drugih prijepora, a jedan je bio i zahtjev Općine Davor da ima poseban status, prvenstveno materijalne prirode zato što se crpilišta vode nalaze u Davoru, te da ima jednog člana uprave koji će biti u Davoru.
Sada je za Općinu Davor i njenog načelnika Đuru Anđelkovića jedan član uprave postao sporan, i to upravo njihov član uprave Matej Severović i njegova plaća. Sada ga se žele riješiti i to se navodi kao razlog u njegovom priopćenju. Razlog je navodno taj što Matej Severović nije podržao Anđelkovića na izvanrednim izborima u Općini Davor jer općinski vijećnici nisu prihvatili njegov prijedlog proračuna, a povod je odlagalište otpada „Baćanska“ u koje se dovozi otpad iz nekoliko gradova u Hrvatskoj s čim se dio mještana Davora ne slaže. Usput rečeno Anđelković i HDZ su pobijedili na izvanrednim izborima.
Uz priopćenje Anđelković je navodno uputio pisma gradonačelniku Vinku Grgiću i Zlatku Agi, načelniku u Općini Rešetari, optužujući ih da su uzurpirali Vodovod zapadne Slavonije. Anđelković se žali i na ostale načelnike novogradiškog kraja jer, kako navodi, nema njihovu podršku.

Priopćenje načelnika Davora, Đure Anđelkovića, prenosimo u cijelosti.

-Nakon nedavnih velikih poskupljenja vode i prijedloga članova uprave Vodovoda Zapadne Slavonije d.o.o. da sve radove vodoopskrbe i vodoodvodnje sufinanciraju Jedinice lokalne samouprave i da rate kredita također plaćaju jedinice lokalne samouprave, postavljam pitanje koja je uloga dva člana uprave (Severović, Rukavina) koji usput koštaju korisnike vodoopskrbe svaki po 25.000,00 kuna mjesečno plus službeni automobil, mobitel, kartice itd.
Na moje protivljenje zbog visine plaće koja je nesrazmjerna okolini u kojoj živimo, a pogotovo u odnosu na doprinos, sposobnosti i znanje dvojca, po meni samoupravnih rukovoditelja Severović – Rukavina, koji na žalost nije imao podršku ostalih kolega, što me neugodno iznenadilo. Općina Davor predlaže da se umjesto 2 člana uprave imenuje jedan član uprave na razdoblje od 4 godine izmjenično Općina Davor pa Grad Nova Gradiška, a da u iduće 2 godine dok traje “menadžerski ugovor” razriješi jedan član uprave, a kao znak dobre volje neka taj član uprave bude imenovan od strane Općine Davor.
Tom odlukom uštedjet će Vodovod Zapadne Slavonije d.o.o., u dvije godine najmanje, ponavljam najmanje 700.000,00 kuna. Smatram da će se s ovom odlukom složiti svi načelnici i gradonačelnik, jer odlaskom jednog člana uprave tvrtka Vodovod Zapadne Slavonije neće izgubiti apsolutno ništa, a ušteda od 700.000,00 kuna je iznos koji možemo upotrijebiti za razvoj.
Također je između ostalog i naša obveza kao čelnih ljudi u JLS da interesi građana moraju biti ispred interesa pojedinca – navodi u priopćenju Đuro Anđelović.

Related Post