VATROGASNO PRIJATELJSTVO I SOLIDARNOST

399 0

SLAVONSKI ŠAMAC / KRUŠEVICA – Godine 2008, na inicijativu čelnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Štivica, iz Brodsko-posavske županije te Zakorenje i Ivandol iz Požeško-slavonske, počeli su „Susreti prijatelja“,

na kojima su se članovi spomenutih društava družili, organizirali vatrogasne vježbe, natjecanja, razmjenjivali iskustva o vatrogastvu. Ove godine trebali su biti održani sedmi po redu „Susreti prijatelja“, kojima su se planirale pridružili i predstavnice četvrtog društva, ženska vatrogasna ekipa DVD-a Donji Andrijevci. U tijeku priprema za Susrete, dogodila se poplava u Slavoniji. Na prijedlog Slavka Lončarevića, predsjednika DVD-a Zakorenje, Susreti su otkazani, a četiri društva dogovorila su se kako će financijskim sredstvima, makar i skromno, pomoći jednom od društava u Brodsko-posavskoj županiji uz rijeku Savu. Dogovorili su da se ova pomoć uputi DVD-u Slavonski Šamac – Kruševica.

 

U četvrtak, 7. kolovoza, predstavnici društava, sudionika „Susreta prijatelja“, uputili su se u Slavonski Šamac. U Donjim Andrijevcima dočekao ih je Milan Šulter, predsjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije i DVD-a Donji Andrijevci, ukratko ih upoznao s ovdašnjim društvom, s uvjetima rada i prostorom u kojem ono trenutačno radi, ali i s novim, prekrasnim prostorom, koji niče, a bit će moderan i funkcionalan i svakako pomoći rad i aktivnosti ovog vrijednog društva, iza kojega je puno postignuća.

U prostorijama DVD-a Slavonski Šamac – Kruševica, goste je dočekao predsjednik društva, Josip Suratlić sa suradnicima. Sve je kratko pozdravio predsjednik VZŽ, M. Šulter i upoznao s razlogom dolaska i o otkazivanju organizacije ovogodišnjih Susreta prijatelja, a predsjedniku Suratliću predao je izvod i obavijest o uplati 1.200 kn kao pomoć DVD-u.

 

Nazočne je zatim pozdravio Karlo Emanović, predsjednik DVD-a Štivica, poželio uspješan rad i što manje poplava, uz riječi „Ne ponovilo se“. Domaćinima je poklonio knjigu – „Povjesnicu DVD-a Štivica“, izdanu prošle godine, u povodu 80-e obljetnice rada društva.

 

Inicijator otkazivanja Susreta, Slavko Lončarević, poželio je domaćinima što manje „borbe“ s rijekom Savom i saniranja posljedica od izlijevanja iste, a naglasio je kako se i njegovo društvo, u općini Brestovac i u brdovitom predjelu Požeško-slavonske županije također neočekivano susrelo s izlijevanjem rijeka i potrebom za intervencijama.

Domaćini su zatim upoznali svoje goste sa stanjem na poplavljenom području, u proljeće ove godine, naglasivši kako do tada pamte najvišu razinu Save 1971.g. od 770 cm, a ovog svibnja dosegla je kod njih opasnih 898 cm. Prisjetili su se danonoćnih dežurstava i svega što su činili, od kupnje opreme do brige za ljude i imovinu, ali i pomoći drugih vatrogasnih društava, čak iz Austrije, koji su nazivali i pomagali u najtežim danima za ovaj kraj. Naime, zbog previše nakvašenog terena, postojala je bojazan od pucanja nasipa i kraj njihovog mjesta, pa su morali 24 sata biti na Savi i pojačavati nasipe. Tu su bile i žene članova DVD-a, koje su im kuhale, kao i ostali mještani, koji su pomagali kako su mogli.

 

Razgovor je završio željom da se svi nađu opet na okupu, ali ne zbog „neukrotive Save“ nego zbog druženja, pa su vatrogasci iz Šamca pozvani i na godišnje skupštine sudionika Susreta prijatelja i na ljepše događaje od svladavanja vodene stihije.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post

UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

Autor - 31/03/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 31. ožujak 2016. – U sklopu projekta „Društvo dijaloga – manje nasilja!“ koji Udruga gluhih i nagluhih provodi…