VEČER VOJVOĐANSKIH HRVATA

1411 0

Družili se i evocirali supomene iz zavičaja

Autor Milorad Oršulić – Mican

OKUČANI, 26. srpnja 2010. – U Okučanima je održana tradicionalna Večer vojvođanskih Hrvata na kojoj su se okupili Vojvođani iz različitih krajeva Hrvatske. Došli su iz Osijeka, Kutine, Daruvara, Pakraca, Lipika i drugih mjesta. Svi su oni svoj

 novi dom našli u Hravatskoj nakon što su svoja ognjišta u Vojvodini morali napustiti u vihoru rata i represije koja se provodila nad nesrpskim stanovništvom. Podsjetimo da je na području općine Okučani odlučilo ostati i nastaviti život u novom kraju 100-tinjak obitelji iz Vojvodine. Oni su sa sobom donijeli svoje kulturno bogatstvo i svoje običaje koje njeguju i čuvaju od zaborava i prenose na mlađe generacije. Zato su okučanski Dom kulture i prostor ispred njega je bio u znaku rodnoga kraja. Prisjetilo se zavičaja, evocirane su uspomene i porodubljena poznanstva, starih ali i novih generacija stasalih u Hrvatskoj.

Ono po čemu su Vojvođani poznati je riblji paprikaš. Ove večeri su kuhari uz 17 kotlića starali u želji da njihov papriša bude što bolji. Doduše, ovogodišnje kuhanje ribljeg paprikaša nije bilo takmičarskog karaktera što ne znači da to jednoga dana neće i biti. 

Večer vojvođanskih Hrvata je otvorio općinski načelnik općine Okučani Aca Vidaković, koji je i sam Vojvođanin. Pozdravio je sve nazočne, te predsjednika Općinskog vijeća općine Okučani Ivicu Pivca, zamjenika načeklnika Josipa Lipovca, općinskog vijećnika dr. Mara Bokulića, a posebno Davora Vlaovića, zamjenika župana Brodsko-popsavske županije. Đura Mihaljev, pučki pjesnik iz Okučana govorio je svoje stihove, a ugođaj cijele večeri upotpunili su tamburaši.  

Related Post