VELIKI REMONT

835 0

Bilo bi najbolje da ima samo jedna udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Ponavljam da je puno udruga u interesu politike kako bi se manipuliralo s hrvatskim braniteljima – kazao je pukovnik Tomičić.

 

NOVA GRADIŠKA, 16. rujna 2015. – Bilo mi je časno s vama raditi 23 godine. Ovo je prenaporno i ovo je mučno. Bio sam u ovom Odboru od njegovog osnivanja i sada dajem ostavku i ne želim više bit njegov član. Želim vam puno sreće u radu i da se konačno dogovorite tko je član Odbora, da se zna kada ima kvorum i kada se mogu donositi odluke. Nadam se da nisam nikog povrijedio i želim vam sve najbolje – kazao je jučer na sjednici Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata Željko Bura, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Bura je posljednji koji je odlučio više ne dolaziti na sjednice Odbora i to je učinio javno. Ostali su jednostavno tijekom godina prestali dolaziti na sjednice pa je tako jučer na sjednici od pozvana 54 njegova člana nazočno bilo desetak.

Česti su na sjednicama bili prijepori, pa i oni na osobnoj razini. Prestali su dolaziti ratni zapovjednici i predsjednici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ali i ostali članovi pa je i jučer bilo postavljeno pitanje njegove legitimnosti i valjanosti odluka koje on donosi. Jedna je i odluka o obilježavanju dana hrvatskih branitelja o čemu je i jučer bilo riječi. Odbor je većinom glasova odlučio da to bude 28. lipnja, dok šest braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata smatra da to treba biti 14. kolovoza mi da nije uvažen njihov stav.

Hrvatski branitelji i udruge proistekle iz Domovinskog rata složit će se da treba dostojanstveno obilježavati obljetnice Domovinskog rata, čuvati njegov dignitet i dostojanstvo hrvatskih branitelja, pogotovo odavati počast poginulim prijateljima koji su svoje živote ugradili u temelje neovisne i slobodne Hrvatske. Jedno je, međutim, jasno opredjeljenje, a drugo njegova provedba. Pucaju tada dobri međusobni odnosi i svatko lupa u svoju ploču. Najnoviji primjer je današnje obilježavanje okupacije Novog Varoša i odavanje počasti poginulim pripadnicima „Tigrova“ u organizaciji Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška. Ne tako davno članovi tih udruga bili su u jednoj udruzi dok nije došlo do raskola pa danas u Novom Varošu imamo obilježavanje obljetnice prije i poslije podne.

Odbor u jučerašnjem sastavu mogao je to samo primiti na znanje pa se postavilo pitanje koja je njegova uopće funkcija i djelovanje u krajnje okrnjenom sastavu.

Predsjednik odbora pukovnik Adam Tomičić kazao je da udruge proistekle iz Domovinskog rata trebaju nastaviti svoje aktivnosti, a i Odbor nastaviti rad. Kazao je kako će se još jednom pozvati sadašnji njegovi članovi (54) i formirati novi Odbor koji mora postojat i na sebe preuzet organiziranje obilježavanja svih obljetnica iz Domovinskog rata. -Politika je napravila ovo što danas imamo. Politika je podržala puno udruga iz Domovinskog rata da bi se razbilo jedinstvo branitelja i braniteljski korpus. Mi branitelji i dalje ostajemo zajedno i trebamo se ujedinit. Bilo bi najbolje da ima samo jednu udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Ponavljam da je puno udruga u interesu politike kako bi se manipuliralo s hrvatskim braniteljima – kazao je pukovnik Tomičić.

Related Post

„SOKOLOVI“ SLAVE

Autor - 27/09/2013 0
Organizacijski odbor Udruge veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi” za provedbu proslave poziva na proslavu 21. obljetnice osnivanja 5. gardijske brigade…