Vijesti iz šaha

448 0

27. ožujak 2012. – Prije nego li izvijestimo o našim

aktualnim šahovskim natjecanjima, kao posebnost istaknimo jednu vijest koju je lansirala svjetski poznata informativna kuća Deutsche Welle: da je u Armeniji vlada donijela odluku da se šah od jeseni uvede kao obvezni predmet u sve osnovne škole što je ondje s oduševljenjem prihvaćeno. Nekada je šah i kod nas bio u školama vrlo popularna igra, iako je bio tek slobodna aktivnost. No, šah je i dalje popularan, istina u klupskim konkurencijama, što govori i prvenstveno natjecanje o kojem nas informiraju Brođanin Opačak i Novogradiščanin Leskovar.

 

 

BROĐANI POVELI

Odigrano je 2. i 3. kolo Treće i Četvrte hrvatske šahovske lige, Istok, gdje su šahisti Ruščice pobijedili u gostima favoriziranu Viroviticu, Novogradiščani su slavili u Pakracu, a Bogićevljani kao domaćini. Visoke gostujuće pobjede postigli su šahisti iz Velike i Broda.

REZULTATI: Virovitica – Posavac (Ruščica) 2,5:3,5, Bedem (Gornji Bogićevci) – Alca (Pleternica) 3.5:2.5, Pakrac – Strmac (Nova Gradiška) 2.5:3.5, Šahovnica (Garčin) – Lapjak (Velika) 1:5, Kutjevo – Brod I 1:5.

REDOSLIJED:Brod I 10, Lapjak 9, Bedem 7.5, Posavac-Festung 7, Virovitica 6, Strmac 6, Alca 5, Pakrac 4.5, Kutjevo 3, Šahovnica 1.5.


ČETVRTA LIGA

U 2. kolu Četvrte hrvatske šahovske lige postignuti su ovi rezultati: Hviodra Brod – Kopanica 3:3, Zrinski – Čaglin 6:0, Brod II – omislav 4.5:1.5, Gudinci – Požega 2.5:3.5.

REDOSLIJED: Zrinski 10.5, Požega II 8, Kopanica 8.5, Gundinci 7, Brod II 6, Hvidra-Brod 4.5, Tomislav 3, Čaglin 0,5.


ZBOG USKRSA PROMJENE TERMINA

Zbog Uskrsnih blagdana kadetske i juniorske lige Treće i Četvrte HŠL iduće kolo igraju u nedjelju 22. travnja. U Trećoj ligi sastaju se: Posavac – Pakrac, Brod _ Bedem, Strmac – Šahovnica, Alca – Virovitica, Lapjak – Kutjevo. U Četvrtoj ligi igraju: Požega-Hvidra-Brod, Tomislav-Gundinci, Čaglin –Brod II, Kopanica-Zrinski

Šahovski klub invalida Hvidra-Brod svoje susrete kao domaćin igra subotom u 16 sati u Ruščici.


STOTI MEČ IVANA OPAČKA

Prvokategornik Ivan Opačak koji ima rejting Cro 1904 i Elo 1878, u nedjelju je odigrao svoj 100. prvenstveni meč za ŠK Posavac iz Ruščice i ostvario 57 pobjeda, 17 remia, 26 poraza uz postotak 65%.


USPJEŠNI BOBAN

I na kraju istaknimo i uspješni nastup novogradiških mladih šahista na pojedinačnom kadetskom i juniorskom prvenstvu Šahovske zajednice županija, Istok, gdje su se posebno istakli Sten Boban osvajanjem drugog mjesta u jakoj juniorskoj konkurenciji i Ivica Matošević kao četvrti u kadetskoj konkurenciji.

 

Na slici su novogradiški mladi šahisti (s desna) Matej Genadij, Ivica Matošević, Petar Đurić i Sten Boban.


Related Post