VOKALNA SKUPINA „AURORA I GOSTI: „Sretan ti rođendan Grade moj“

1812 0

Foto: Karlo Švađumović
NOVA GRADIŠKA – „Sretan ti rođendan Grade moj“naziv je koncerta Danu i župi u čast kojega je organizirala Vokalna skupina „Aurora“ i otvorila ga bezvremenskom pjesmom Josipa Pintarića Puce „Ulice Gradiške Nove“ (obrada Veronika Terzić), svojevrsnom himnom Nove Gradiške.
Vokalna skupina „Aurora“ i njihovi gosti darovali su jedinstvene trenutke ljepote i ljubavi koje najbolje iskazujemo glazbom, tim univerzalnim jezikom, koji oplemenjuje i donosi duhovno bogatstvo kakvo ne može niti jedna druga umjetnost.
A „Aurore“ su 30. studenoga ugostile Žensku pjevačku skupinu KUD-a „Matija Antun Relković“ Davor, Vokalnu skupinu „Arete“ iz Konjščine i Školski tamburaški orkestar Ljupina, kojega vodi Ivica Đikić.
Vokalna skupina „Aurora“, kao domaćin otvorila je ovu glazbenu večer skladbama: Lipo ti je rano uraniti, solistica Dragica Kekez; Naranča, solistice Dragica Kekez i Veronika Terzić; Žetelice; Ergen dedo,solistice Dragica Kekez i Veronika Terzić; U san mi dođu tambure.
VS „Aurora“ s djelovanjem je počela prije nešto više od dvije godine i neizostavne su sudionice većine kulturnih događanja. Nastupaju i u drugim mjestima, prilikom različitih svečanosti. Provele su i projekte s najmlađima, s našim vrtićancima, ali i s novogradiškim umirovljenicima, a te projekte i nastavljaju uškolama.Ovoga 18. svibnja okitile su se srebrnom plaketom na Međunarodnom natjecanju zborova i Vokalnih skupina u Karlovcu.Djeluju kao Udruga, a nastupaju u sastavu: Veronika Terzić- alt,umjetnička voditeljica; Dragica Kekez- sopran; Mirela Brlić Trnka- mezzosopran; Sanja Bićanić-sopran; Natalija Jurišić- sopran; Helena Barišić-mezzosopran; Irena Bilić- alt; Ornela Oršulić-sopran; I prva među jednakima, predsjednica Marinela Banovčić- mezzosopran.
„Aurore“ uvijek rado daju priliku djeci i mladima pokazati nadarenost tako su i ovoga puta s njima nastupili i članovi Školskog tamburaškog orkestra Ljupina, a izveli su skladbe: Dolina našeg djetinjstva i Ne dirajte mi ravnicu.
Uslijedio je nastup Ženske pjevačke skupine KUD-a „Matija Antun Relković“ iz Davora i pjesme: Aoj moja goro zelena, Pismo moja, Čija je ono zvijezda, Pred oltarom kleči djeva, Ej berem grožđe.
Skupinu čine aktivne članice KUD-a koje iza sebe imaju brojne nastupe, kako s cjelokupnim društvom tako i samostalno. Nastupale su na brojnim smotrama, a značajniji nastupi su: Bebrina, natjecateljska smotra u sklopu Brodskog kola, „Lijepom našom“ u Starom Petrovom Selu, Zagreb Dvorana „Vatroslav Lisinski“ na Šokačkoj rapsodiji,…Među značajnim nastupima također je i predstavljanje pučkog pjevanja marijanskih i hodočasničkih pjesama na smotrama u Bošnjacima, Grgurevićima i Topolju, gdje se već tradicionalno održavaju smotre pučkih marijanskih pjesama. Bile su iznimno zapažene zbog pučkog pjevanja koje se i danas održalo u davoračkoj župnoj crkvi. Osobito su ponosne na prošlogodišnje cjelovečernje korizmene koncerte održane u Davoru, Slatini i Virovitici.Voditeljica pjevanja je Ljerka Furić, avoditeljica skupine je Helena Ciprić.
Brojne posjetitelje u Domu kulture VS „Aurora“ počastila je i popularnim skladbama: Uhvati ritam, Lollypop, Dobre djevojke, Meni trebaš ti.
U drugom dijelu koncertne večeri ususret Božiću povela je Vokalna skupina „Arete“ iz Konjščine pod vodstvom glazbenog pedagoga Adama Mokosa Pazmana. Predstavili su se skladbama:Ptičice lijepo pjevaju (adventska), Božić naš, Winter Wonderland, Santas coming for us.
VS „Arete“ djeluje od 1. svibnja 2008. Osnovna djelatnost udruge je razvijanje i unapređivanje kulturno-umjetničkog amaterizma, vokalno višeglasno izvođenje modernih, zabavnih i gospel skladbi obrađenih za zbor te organiziranje i sudjelovanje na prigodnim kulturno-umjetničkim manifestacijama. Trenutno broje 12 aktivnih pjevača.Osnivač i voditelj vokalne skupine je glazbeni pedagog Adam Mokos-Pazman. U svojim začecima vokalna skupina je djelovala kao ženski sastav, a kasnije su joj sepridružili muški članovi te od 2009. godine djeluje kao mješovita skupina. Naziv same skupine je osmislila jedna članica, a on potječe od grčke riječi arete što označava duhovnu snagu, veličinu, uspijevanje… Vokalna skupina je do sada surađivala s domaćim udrugama na prigodnim manifestacijama vezanim uz općinu Konjščina, ali i sa zborovima i udrugama iz susjednih općina, sudjelovala je na brojnim misnim slavljima izvodeći duhovnepjesme namijenjene mladima.Nastupali su i u Puli, Rovinju, Cerniku, Zagrebu. Nekoliko puta okušali su se nanatjecanju malih vokalnih sastava Krapinsko-zagorske županije gdje su 2 puta izborili titulu najboljeg sastava u kategoriji suvremenog višeglasja te predstavljali županiju nadržavnoj smotri malih vokalnih sastava. Nastupili su i u show emisiji HRT-a „Do posljednjeg zbora“ gdje su izabrani među 15 top zborova Hrvatske.Prošle godine su u studenom organizirali cjelovečernji koncert kao krunu desetogodišnjeg kontinuiranog rada gdje su dobili brončanu plaketu Hrvatskog sabora kulture te izdali promo CD sa stranim popularnim pjesmama. Svoj prvi izlazak na pozornicu zaključili su skladbom Offertorium Pastorale: solisti Tomislav Križanec i Adam Mokos Pazman, klavir Veronika Terzić.
I „Aurore“ su darovale set božićnih skladbi: Preveliku radost, Murter, Rocking around Christmas tree, Pastorella,Happy Xmas. Sve sklabe obradila je za njih Veronika Terzić, a za klavirom je ovoga puta bio Adam Mokos Pazman.
„Aurora“ i „Arete“ potom su zajedno izvele skladbe: Tri kralja jahahu i Božićnu rapsodiju, Adama Pokosa Pazmana, a za kraj svi izvođači zapjevali su pjesmu Moli za nas u čast blagdana Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice grada.
U znak zahvale domaćini su Gradu, kao pokrovitelju, Učilištu „Relković“, prof. Miji Matoševiću i IOŠ gdje se održavaju njihove redovite probe, ali i svima koji su pomogli u ostvarenju ove glazbeni večeri dodijelili Zahvalnice, a osobno se u ime svih članica zahvalila Marinela Banovčić,predsjednica VS „Aurora“.
Bio je ovo „Aurorin“ prvi koncert Gradu i župi na dar, ali i jedan od mnogih za srce i dušu. Uživali su izvođači, ali i publika koja slijedeći susret s VS „Aurora“ s nestrpljenjem iščekuje.

Related Post

POUMAR: Lektira za  5 

Autor - 09/06/2021 0
Dragi prijatelji umjetnosti, s veseljem objavljujemo kako je u Godini čitanja Ministarstvo kulture i medija RH prepoznalo naš program Lektire…