„Vrapčiči“ predstavili projekt „Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama“

140 0

Razvijanjem peer podrške u zajednici širi se mreža izvaninstitucionalnih usluga u lokalnim zajednicama i doprinosi stvaranju preduvjeta za proces deinstitucionalizacije u Republici Hrvatskoj

Slavonski Brod, 8. rujna 2020. – U utorak, 8. rujna 2020. godine Udruga za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići iz Slavonskog Broda primila je u Velikoj dvorani Gradske knjižnice Slavonski Brod partnerske udruge iz šest hrvatskih gradova kako bi predstavili svoje udruge te zajedno približili svrhu i dobrobiti ovog projekta građanima Slavonskog Broda, uz najavu projektnih aktivnosti.
Predsjednica Udruge Vrapčići, dr. med. Dubravka Ergović Novotny, spec. psih. pozdravila je sve prisutne ispred Udruge. Izrazila je zadovoljstvo što je udruga partner na jednom ovakvom projektu koji donosi sveobuhvatniji pristup oporavku osoba sa psihosocijalnim teškoćama.
Okupljenima se ispred Udruge Ludruga iz Zagreba obratila Ksenija Kapelj, koordinatorica projekta, koja je detaljno opisala glavne projektne aktivnosti te istaknula vrijedan doprinos ovog projekta u obliku različitih edukacija za peer stručnjake i CARe edukacije namjenjene profesionalcima koji rade sa osobama s psihosocijalnim poteškoćama.

Provedba projekta obuhvaća sedam hrvatskih gradova, a to su Zagreb, Dubrovnik, Split, Osijek, Vukovar, Slavonski Brod i Ogulin, a trajanje projekta je osamnaest mjeseci. Nositelj projekta je Udruga Ludruga iz Zagreba, a partneri na projektu su: Udruga za psihosocijalnu pomoć Susret iz Zagreba, Udruga za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići iz Slavonskog Broda, Koalicija za rad sa psihotraumom i mir iz Vukovara, Udruga za zaštitu i promociju mentalnog zdravlja u zajednici Gita iz Ogulina, Udruga za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unapređenje duševnog zdravlja i kvalitete života Lukjernica iz Dubrovnika, Centar za pružanje usluga u zajednici Ja kao i ti iz Osijeka i Udruga Feniks iz Splita.
Projekt se provodi u okviru instrumenta „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- Faza I.“ i u potpunosti je financiran iz Europskih investicijskih i strukturnih fondova. Projektom je planirana i provedba jednodnevne informativne i iskustvene radionice “Aktivno slušanje i efektivna komunikacija” te dvodnevni trening facilitatora i radionica za osnivanje grupa peer podrške. Peer podrška uključuje osobe koje imaju iskustvo oporavka od psihičke bolesti ili poremećaja te predstavljaju pružatelje pomoći, nade i podrške onima koji su na početku procesa oporavka. U okviru projekta održati će se i CARe edukacija, koja je namijenjena stručnjacima s ciljem educiranja o individualnom sveobuhvatnom pristupu oporavku i suradnji. Projekt je zamišljen kao način jačanja kapaciteta samih oboljelih i osnaživanja na djelovanje i međusobnu podršku, a sve to uz punu i ravnopravnu podršku struke. Cilj projekta je socijalno uključiti, osnažiti te povećati kvalitetu života osoba sa psihosocijalnim teškoćama i članova njihovih obitelji. Razvijanjem peer podrške u zajednici širimo mrežu izvaninstitucionalnih usluga u lokalnim zajednicama i na taj način doprinosimo stvaranju preduvjeta za proces deinstitucionalizacije u Republici Hrvatskoj.

Related Post

Autor - 16/05/2018 0
SARAJEVO: Povodom Trećeg internacionalnog festivala književnosti Bookstan, koji će se održati od 4. do 7. jula 2018. godine, izdavačka kuća…