VRIJEME SVINJOKOLJA I MLADOG VINA

409 0

CERNIK, 24. studeni 2012. – Vrijeme je svinjokolja i mladog vina, za Slavonce nekada prave svetkovine kada su završavali sezonu napornog rada i spremali se za zimske užitke. Rijetki su još zadržali tradiciju da se svinjokolja “radi natenane”.

Cerničani to još poštuju, pa su osmislili manifestaciju “Cernički krmokolj” koju održavaju skoro tri desetljeća. Prilika je to da se uz kobasice, krvavice, čvarke… isproba i mladi portugizac, vino koje se na ovim prostorima uzgajalo stoljećima, a koje se posebno “sljubljuje” baš uz masnija svinjska mesa. Mještani pričaju kako su brda oko Cernika nekada bila obavijena milijunom trsova, koji su šezdesetih godina zapušteni, no tradiciju posljednjih desetak godina obnavlja Udruga vinogradara i voćara. Proteklo desetljeće trude se intenzivirati sadnju novih vinograda, a od starih sorti sade portugizac, koji odlično ide uz jela od svinjetine, potvrđuje i predsjednik udruge Zvonko Živković.

 

– Riječ je o sorti crnog grožđa koja rano dozrijeva pa i vino stiže prvo, lagano je i može se popiti više, a zbog kiseline odlično razgrađuje masnoću. Od starih panjeva zdrave i kvalitetne pupove slali smo u rasadnike i vraćali kalemljenu lozu na isti teren. Zato ponovo dobro uspijeva – kaže Živković, posebno zadovoljan kvalitetom vina prošle i ove godine. Osebujno autohtono vino cerničkog vinogorja boje rubina i okusa koji podsjeća na kupinu i jagodu stručnjaci preporučuju piti uz pečeno kestenje, patku, gusku, fazana, uz brodet…, a Cerničani ga vole uz specijalitete od svinjetine. Samo kod njih se tako mogu naći kolačići zvani cerničke “ćuptete”. Na komad pripremljenog tijesta stavlja se malo smjese za punjenje kobasica ili kulena i to se onda ispeče. U ispijanju portugisca najviše uživaju muškarci, uvjereni kako je to vino svojevrsni afrodizijak.

 

– Zbog dobrog odnosa kiselina, lagano je i nema puno alkohola pa se može popiti više, ne udara u glavu, a utječe na dobro raspoloženje – kroz smijeh pojašnjava Živković, navodeći i već dobro poznati portugizac kutjevačkog kraja nazvan “Kitokret”- vino koje pobuđuje strasti.

Related Post

OBNAVLJA SE ŠKOLA U PODVRŠKOM

Autor - 13/10/2010 0
PODVRŠKO, 13. listopada 2010. – U tijeku je obnova područne škole u Podvrškom. Kako ističe općinski načelnik Nikola Jugović, kada se…