ZAJEDNIČKI PROJEKT OPĆINE NOVA KAPELA I MATICE UMIROVLJENIKA

939 0

NOVA KAPELA, 14. kolovoza 2015. – Jedan od hvale vrijedni događaja upriličenih u povodu Dana Općine Nova Kapela svakako je bilo otvaranje Narodne knjižnice i čitaonice.

Pozdravljajući okupljene, zadovoljstvo nisu krili načelnik Ivan Šmit i predsjednica Matice umirovljenika Ana Glivetić. Budući da se radi o zajedničkom projektu Općine Nova Kapela i Matice umirovljenika nisu izostale pohvale od strane zamjenika župana Davora Vlaovića i saborskog zastupnika i predsjednika HSS-a Branka Grga, na kako su rekli, rijetko viđenoj suradnji koja je kao rezultat dala uređen, opremljen i knjigama opskrbljen prostor koji će služiti kao knjižnica i čitaonica te za okupljanje umirovljenika.

– Ovo je prostor Udruge umirovljenika općine Nova Kapela i prostor Knjižnice koju do sada Općina Nova Kapela nije imala. Bili su tu Matični ured i ured općinskog načelnika. Kada je općinska uprava preselila u nove prostorije prostor je ostao prazan. U zadnje dvije do tri godine prostor smo uredili i nabavili knjižnu građu i namještaj u vrijednosti između 30 i 40 tisuća kuna.

Budući da Općina nije imala novac da zaposli knjižničara u razgovoru s Udrugom umirovljenika, koja je naša najveća udruga i broji preko 300 članova, odlučili smo jedan prostor iskoristiti za dvije namjene i to kao knjižnicu i čitaonicu te prostor uza Udrugu umirovljenika čiji će se članovi tu svakodnevno okupljati.

Prostor je ugodan i lijepo izgleda. Moram se stoga zahvalit svima koji su tome doprinijeli – kazao je načelnik Ivan Šmit.

Općina je bila inicijator da se prostor uredi za Knjižnicu i Maticu umirovljenika, knjige je osiguralo Ministarstvo kulture, Matica umirovljenika je osigurala novac za zavjese, a Brodsko-posavska županija za parket. Pomogli su i domaći poduzetnici, a posebno je istaknut Damir Ocvirek. U odabiru knjiga pomogle su ravnateljica i knjižničarka OŠ „Antun Mihanović“ pa su kupljene knjige koje nedostaju u školskoj knjižnici. Učenici će ih moći iznajmljivati i na taj način stvarati naviku čitanja i dolaska u knjižnicu.

U knjižnici ima knjiga za svakoga, ali i praznih mjesta na policama pa su dobrodošle i nove donacije. Jednu je u ime Županije obećao i zamjenik župana Davor Vlaović. U akciju prikupljanja knjiga moći će se na jesen uključiti Novokapelčani i mještani ostalih naselja. Knjige će u Knjižnici rado primiti.

Knjižnicu je blagoslovio velečasni Goran Mitrović.

Related Post

OPĆINA NOVA KAPELA

Autor - 24/03/2016 0
NOVA KAPELA, 24. ožujak 2016. – Općini Nova Kapela je 2013. godine kroz Program „Priprema lokalnih projekata“ Ministarstva regionalnog razvoja…

OPĆINA NOVA KAPELA

Autor - 06/06/2016 0
NOVA KAPELA – Kao nastavak ulaganja u Društveni dom u Magić Maloj, nakon zamijene dotrajale stolarije novom, uređena je kuhinja.…