Zamjensko majčinstvo- bioetička tema u vrijeme Došašća

486 0

Autorica Ivanka Herceg, Radio „Bljesak“

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora 11. je prosinca održano predavanje s temom “Zamjensko majčinstvo”, a predavač je bila dr. Mirjana Radan, specijalist ginekologije i subspecijalist fetalne medicine. O ovoj temi napisala je i knjigu koja je nastala tijekom 10-godišnjeg istraživanja.

Spomenuto predavanje zadnje je u ovoj kalendarskoj godini u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora Podružnice NG. -Tijekom godine zaista imamo top medicinske teme, a u ovo predblagdansko vrijeme, kada više preispitujemo sebe, svoju savjest, ponašanje, nastojimo produhoviti medicinske teme dakle s ljudskog, humanog i duhovnog stajališta. Zato u ovo predbožićno vrijeme i ova tema-istaknula je dr. Slavica Konjević-Pernar u uvodu predavanja.

-Zamjensko majčinstvo iznimno je važna tema i spada u moderne oblike reprodukcije. Zapravo je najsloženiji medicinsko, socijalno, ekonomsko, pravni oblik ljudskog zanošenja. Zbog čega je važna -zbog edukacije, smjerokaza da znamo o kakvim je vrstama metoda zapravo riječ, koji su njihovi izazovi, podjele, dobrobiti, nuspojave, što možemo očekivati i kako se u takvoj situaciji može snaći osoba koja ima takav problem, a to je problem neplodnosti. Postoji altruistično i komercijalno zamjensko majčinstvo. O komercijalnom se i u svijetu raspravlja jer se događa uz naknadu, uz materijalnu dobit, zaradu, uz potpisivanje ugovora i određivanje pravnih smjernica. Upitno je i koliko je altruistično zamjensko majčinstvo zapravo takvo jer ni jedan oblik nije posve bez naknade.

Komercijalno zamjensko majčinstvo je surogat pravog majčinstva, roditeljstva ali i sumrak roditeljstva zbog izazova kojima obiluje, zbog posljedica jer uništava dostojanstvo prenošenja ljudskog života, međuljudske odnose jako dovodi u pitanje i uopće arborizaciju -grananje obiteljskog stabla, u konačnici i društva i čitave civilizacije- istaknula nam je, među ostalim, u razgovoru dr. Radan.

Tema je vrlo intrigantna i zanimljiva, pa iako je na dosta pitanja ovim predavanjem dr. Radan odgovorila, upozorila na dobrobiti,ali i manje dobre strane, ipak je ostavila i prostor da svatko ponaosob o ovoj temi donese vlastiti zaključak.

Related Post