ZASTUPNICA BILJANA BORZAN U EU PARLAMENTU

699 0

Raspravu o pristupu i financiranju skupih lijekova poput sofosbuvira (cijena 12-tjedne terapije oko 50.000 eura) koji gotovo garantira izlječenje donedavno neizlječivog hepatitisa C, europarlamentarci su iskoristili kako bi kritizirali

novu raspodjelu resora u Europskoj komisiji. Nije se radilo o raspravama koje su zemlje i povjerenici prošli gore ili bolje, već o nižoj, ali krucijalnoj razini organiziranja rasporeda kompetencija.

 

Točka prijepora bilo je izdvajanje sektora medicinskih proizvoda i lijekova iz resora povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane (nominiran Vytenis Adriukanitis, Litva), u resor povjerenika za industriju i poduzetništvo (nominirana Elzibieta Bienkowska, Poljska). U praksi to znači da nadzor nad sigurnosti, kvalitetom i učinkovitosti lijekova i uređaja te nadzor nad radom Europske agencije za lijekove prelazi iz medicinskog u tržišno ministarstvo EU.

 

Članica odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, zastupnica Biljana Borzan, kritizirala je reorganizaciju novog predsjednika EK Jean-Claudea Junckera, izrazivši bojazan za održanje razine sigurnosti pacijenata.

 

“Moram izraziti razočaranje što će lijekovi i medicinski proizvodi u budućoj Komisiji biti pod povjerenikom za industriju i poduzetništvo, umjesto pod povjerenikom za zdravlje. To je korak unatrag i signal da sigurnost pacijenata gubi primat pred ekonomskom računicom”, kazala je Borzan.

 

U usporedbi s cijenom nekih spasonosnih terapija koje se penju do 100 tisuća eura, Borzan je ukazala kako društvo i državni proračunu plaćaju i veću cijenu kada se zbroje sva bolovanja, dijagnoze, terapije i izostanci s posla pacijenata s bolestima poput hepatitisa.

 

“Smeta me kada se milijarde eura troše na spašavanje banaka, a kada je lijek u pitanju, svi su zabrinuti za troškove. No, svjesna sam da moramo odgovorno razmišljati o održivom zdravstvenom sustavu. Stoga jedno od mogućih rješenja vidim u tome da se iz javnih sredstava farmaceutskim tvrtkama lijek plaća samo kada dovede do izlječenja, kada su u pitanju skupi lijekovi. Nadalje, postoji mogućnost da se skrati trajanje prava na patent jer kada ono istekne, cijena lijeka rapidno pada”, smatra Borzan.

 

Video rasprave možete pronaći na:

Related Post

EU PARLAMENT

Autor - 21/07/2014 0
Nakon druge plenarne sjednice 8. saziva Europskog parlamenta u Strasbourgu, te nakon konstituiranja odbora, hrvatski zastupnici, članovi kluba Europske pučke…

SABORSKA KLUPA

Autor - 19/11/2011 0
Moguće da na suprotstavljenim stranama imamo gradonačelnika Josipa Vukovića i župana Danijela Marušića, ljude koji do sada nisu sjeli za…

DAN NEOVISNOSTI

Autor - 07/10/2014 0
Dan neovisnosti blagdan je u Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Toga dana 1991. godine Hrvatski…