Zavjetno hodočašće štovatelja BDM čudotvorne medaljice

1218 0

Autorica Višnja Mikić
KOMUŠINA – KONDŽILO -U svetištu Gospe Kondžilske, u župi Uznesenja BDM Komušina u Bosni i Hercegovini, u subotu, 8. lipnja, uoči blagdana Duhova, održano je zavjetno hodočašće štovatelja BDM čudotvorne medaljice na razini Hrvatske Provincije Marijinih sestara čudotvorne medaljice.
Hodočasnike iz Zagreba, Osijeka, Nove Kapele, Štivice, sa Strmca te iz žepačkog kraja u B i H i svećenike koji su ih dopratili dočekao je i toplo pozdravio vlč. Boris Salapić, župnik župe Uznesenja BDM Komušina i čuvar svetišta Gospe Kondžilske. Posebno je pozdravio Marijine sestre s njihovom provincijalnom poglavaricom, s. Kajom Ljubas. Rekao je kako je kroz hodočašća vidljiva ljubav vjernika prema Gospi, a Gospa Kondžilska ovdje se štuje od davnine, kroz višestoljetnu odanost marijanskih hodočasnika BDM. Zamolio je Gospu da sve hodočasnike primi u svoje ruke i u svoje srce.


Zatim je otpočeo euharistijsko slavlje, a u nadahnutoj propovijedi, među ostalim je naglasio kako je važno utjecati se Mariji i to je činio naš narod stoljećima. Vrlo važno je i moliti. Duša koji moli, rekao je, povezana je s Bogom, ona razumije Božju blizinu i Bogu je draga. Pozvao je nazočne na nasljedovanje Marije i da spremno prihvaćaju Božju volju kao Marija: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po Tvojoj riječi!“
Na kraju mise, provincijalna poglavarica Marijinih sestara čudotvorne medaljice, s. Kaja Ljubas, zahvalila je Gospi za sve milosti toga dana, posebno za vrhunac susreta – svetu euharistiju, za vlč. Salapića i za svećenike koji su bili vjernicima na raspolaganju za svetu ispovijed. Podsjetila je na početke djelovanja Zajednice i tada mali broj štovatelja BDM čudotvorne medaljice, pa usporedila s današnjim, velikim brojem štovatelja. Zahvalila je Bogu za to djelo, rekavši kako su sestre samo posrednice koje osluškuju Božja nadahnuća, a Božjom milošću – djelo raste. Zahvalila je voditeljima skupina Zajednice štovatelja, posebno s. Magdaleni Barešić, koordinatorici Društva čudotvorne medaljice BDM, a onda i drugim časnim sestrama na pomoći: Jeleni, Ceciliji, Danijeli, Samueli, s. Martini i svima koje su uvijek štovateljima na raspolaganju. Naglasila je kako je hrvatska Zajednica štovatelja postala članica Svjetske organizacije Društva čudotvorne medaljice na čelu sa Generalnim direktorom Društva o. TomažMavrič koji je generalni superiorMisijse Družbe sv. Vinka Paulskog(CM) sa sjedištem u Rimu. S. Kaja je podsjetila na prošlogodišnji posjet potpredsjednika Svjetskog udruženja štovatelja BDM čudotvorne medaljice – o. CarolaPibera,CM, koji je tada istaknuo svoje zadovoljstvo širenjem pobožnosti BDM čudotvorne medaljice na našim prostorima i pomogao konkretnim savjetima kako pristupiti Društvu i djelovati kao dio njega. Sestra Kaja Ljubas zahvalila je Bogu za to veliko djelo.
Rekla je kako su svi štovatelji donijeli Gospi svoje srce, svoje potrebe, svoje obitelji, kako su ovdje došli tražiti novu snagu da uz Marijinu pomoć i zaštitu mogu više rasti u vjeri u Boga.
Predstavnice štovatelja BDM čudotvorne medaljice predale su zatim župniku, Borisu Salapiću, domaćinu susreta, prigodne poklone, a č. s. Ljubas poželjela mu je da uvijek bude svećenik po Srcu Isusovu i Marijinu te odani čuvar Gospinog svetišta.
Vjernici su se zatim uputili autobusima i pješice, na brdo Kondžilo, gdje ih je župnik upoznao s burnom i bogatom poviješću svetišta Gospe Kondžilske i s vrijednom Gospinom slikom. Rekao je kako je Kondžilo, odnosno Komušina, najveće i najpoznatije marijansko svetište u Bosni i Hercegovini, gdje se godišnje okuplja pedesetak tisuća, a za blagdan velike Gospe tridesetak tisuća hodočasnika, Marijinih štovatelja.
Nakon zajedničke okrjepe, program zavjetnog hodočašća nastavljen je u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Komušini, prekrasnom duhovskom meditacijom, koju je pripremila č.s. Samuela Markanović. Hodočasnici su izmolili i Vječnu devetnicu, zatim Posvetnu molitvu BDM i otpjevali himnu „Gospi od Kondžila“. Cjelodnevni program bio je i dobra priprava za blagdan Pedesetnice, ali i kruna okupljanja štovatelja BDM čudotvorne medaljice, ove godine, eto, oko milosnog lika Gospe Kondžilske.
Višnja Mikić

Related Post