RED SVETOG IVANA OD BOGA

2184 0

Četiri stoljeća izlaze u susret ljudima u boli i patnji

 CERNIK, 21. lipnja 2010. – Tko su ljudi koji više od četiri stoljeća pomažu ljudima u boli i patnji? Kakav je to Red Sv. Ivana od Boga i što to hvale vrijedno stoljećima čine njegovi redovnici? Pitanja su to koja se ovih dana postavljaju zajedno s dovršetkom radova na obnovi i dogradnji bolničkog kopleksa na Strmcu u

 kome će svoj mir i spokoj naći bolesni i nemoćni.

 Ponovo u Hrvatskoj

 Nakon gotovo jednog stroljeća Red Sv. Ivana od Boga vratio se u Hrvatsku. Do 1918. godine djelovao je je u Zagrebu i Zadru. Svojim je djelovanjem u Hrvatskoj dao je značajan doprinos na medicinskom i socijalnom području. Utemeljen je u 16. stoljeću kada su osnovane prve bolnice. Do danas ustrajno izlaze u susret ljudima u boli i patnji. Na svim kontinetima imaju više od 300 medicinsko-socijalnih ustanova, a posljednje su otvorili u Kini i Kubi.

Prior Kristijan Sinković

 

Četiri godine Red Sv. Ivana od Boga ima svoje pravno sjedište u Šumetlici. Osnovano je u dogovoru s požeškim biskupom dr. Antunom Škvorčevićem. Talijanska Lombardsko-venecijanska provincija tog reda dodijelila je nekoliko svoje braće hrvatskoga podrijetla te sa sjedištem u Šumetlici utemeljila zajednicu Bolničkog reda Sv. Ivana od Boga i uspostavila Provinciju Svetog Ambrozija, kojoj je na čelo postavljen prior Kristijan Sinković. – Imali smo podršku Biskupske konferencije, Požeške biskupije i biskupa Antuna Škvorčevića bez čijeg se odobrenja ne bismo mogli vratiti. Dobili smo potporu lokalnih vlasti u Cerniku, Novoj Gradiški i Brodsko-posavskoj županiji – kaže prior Kristijan Sinković.

 

 Utemeljitelj reda

 Utemeljitelj Reda milosrdne braće je sv. Ivan od Boga. Rođen je 1495. godine u Portugalu. Zbog životnih prilika kasnije je živio u Španjolskoj. Po naravi je bio nemirni avanturist, energičan i požrtvovan tip. Lutao je po cijeloj Europi i promijenio brojna zanimanja. Tako je bio pastir, vojnik, putujući trgovac, bolničar i napokon utemeljitelj redovničke zajednice. Obratila ga je 1539. godine propovijed sv. Ivana Avilskog. Slušajući njegove riječi ganuo se do suza. Istrčao je iz Crkve i stao glasno naricati. Gospodin zahvaća njegovo srce do te mjere da svojim sugrađanima igleda kao lud. Uvjereni u to zatvaraju ga u neki hospicij. Međutim, u njemu se on pokazao zdravijim i razboritijim od onih koji su ga zatvorili. Videći kako osoblje hospicija postupa s psihičkim bolesnicima, otkriva svoj poziv: on će služiti bolesnima i nemoćnima. Tom je prilikom rekao: “Neka mi Bog dade vremena da osnujem jednu bolnicu gdje bih mogao prihvatiti ove siromahe i služiti im kako ja želim.” Osnovao je prvu bolnicu u gradu Granadi u Španjolskoj. Tamo je i preminuo 8. ožujka 1550. godine.

 

 Bolnički red

 – Sv. Ivan od Boga udario je temelje novoj redovničkoj zajednici – Družbi milosrdne braće koja će se brinuti za bolesnike i bijednike. I danas, pet stoljeća od njegove smrti, njegova karizma još uvijek živi. Red ima u 45 država diljem svijeta više od 250 modernih socijalnih ustanova kao što su bolnice, ustanove za retardirane osobe i za duševne bolesnike, ustanove koje zbrinjavaju beskućnike, staračke domove, domove za napuštenu djecu, centre za ovisnike, te mnoge druge karitativne ustanove i organizacije. Glavno obilježje reda milosrdne braće je u prihvaćanju i njegovanju bolesnika u cjelovitosti njegove osobe, tj. primjenom znanstveno-medicinskih metoda liječiti čitavu osobu – navodi frater Philipp Šljivić.

Biskup dr. Antun Škvorčević

Sjedište Provincijue Svetog Ambrozija u Šumetlici

Related Post