ZAVRŠILE PUČKE MISIJE U ŽUPI BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM

719 0

NOVA GRADIŠKA – Prije četvrt tisućljeća na ovim prostorima imao je naš narod i vjeru i kulturu i civilizaciju i identitet. I naši preci su se prije 250. godina opredjelili za vjeru prema Bogu i domovini i sve nam to ostavili u baštinu

– rekao je, među ostalim, prečasni Josip Krpeljević, kancelar u Požeškoj biskupiji, predslaveći svečano misno slavlje 11. listopada u novogradiškoj župnoj crkvi Bezgrješnog začeća BDM, kojim su završile i Pučke misije.

 

U godini kada Crkva slavi 500. godina od rođenja sv. Terezije Avilske, lijepo se uklopila i proslava 250. obljetnice župe, ali i izgradnje crkve sv. Terezije Avilske, prve zidane građevine u našemu gradu i bisera kasnobarokne arhitekture.

Pripreme za ovu proslavu traju tri godine, a vrhunac su bile Pučke misije od 4. do 11. listopada ove godine. Vodio ih je otac Danijel Čolo, karmelićanin, župni vikar u zagrebačkoj župi Remete. Uz priliku za ispovijed, molitvu krunice i svete mise na kojima su propovijedi bile tematski vezane za sedam svetih sakramenata, upriličeni su i brojni susreti s učenicima u osnovnim i srednjim školama u Novoj Gradiški, bračnim parovima, mladima, bolesnicima. Misionar je zajedno sa župnikom i kapelanom, vlč. Pericom Matanovićem i vlč. Rokom Ivanovićem, pohodio i bolesnike u našoj bolnici, ali i 200 starih i nemoćnih koje redovito ispovijedaju o velikim blagdanima u njihovim domovima. Veliki broj vjernika koji je sudjelovao na pučkim misijama slušao je i svjedočenja, kako naših domaćih vjernika, tako i don Ivana Filipovića i članova Zajednice Cenacolo te generala Daria Kordića. Obojica su svojim svjedočenjima potaknula vjernike na iskreniju i redovitiju molitvu ističući kako ona ima nevjerojatnu snagu. Također su naglasili i iznimnu važnost obitelji i zajedničku molitvu krunice. Kada Boga stavite na prvo mjesto u svojim životima, onda je sve na svome mjestu, jer biti slobodan u Kristu, znači apsolutnu slobodu- poruka je obadva svjedočenja.

Pučke misije završile su u nedjelju 11. listopada svečanim misnim slavljem koje je predslavio prečasni Josip Krpeljević.

U homiliji je, među ostalim, istaknuo: „Pripremali ste se za ovu vrijednu obljetnicu na najbolji način-duhovan, razmišljaući o tome kako je to velika vrednota i blago i mudrost koju imate. Kroz ovo vrijeme pučkih misija željeli ste sebi i drugima odgovoriti  na pitanja: Tko smo to mi, kome smo povjerovali i na kojim temeljima i vrijednostima mi želimo graditi svoju budućnost ?“ To je jako važno jer smo svjedoci da se u suvremenom svijetu pojavljuju različiti moderni „proroci“. Hoćemo li mi vjerovati nekome koga dobro ne poznamo, onome koji se u prošlosti nije potvrdio kao netko na čijim temeljima možemo graditi, pa ćemo prezreti 250. godina baštine? Naravno da nećemo!

Sv. Terezija Avilska, kao naučiteljica Crkve, uči nas da postoji put , kraljevski put u nebo popločen teškoćama, ali njezino siromaštvo njoj nije bila muka već je radost i bogatstvo nalazila u Bogu.  I kao takva, ona je uvijek znak ovome svijetu i dan danas nakon 500. godina.

Mi smo na ovim prostorima gdje se pisala svjetska i europska povijest i gdje su velikani priznali da smo predziđe kršćanstva, da smo važni. Mali smo narod, ali hvala Bogu, ugrađujemo se kao jedan važan kotačić u mozaik zajedništva jedne svete katoličke Crkve i, povezani po sv. Tereziji i drugim svecima, i s narodima drugih zemalja. Koje li ljepote!

Crkva je jedna velika obitelj vođena Božjom riječju koja stvari slaže u mozaik divne mudrosti.  Hoće li moj hrvatski narod biti mudar narod?  Ja vjerujem da hoće, a u tome će sigurno pomoći i ovakvi događaji na kojima ćete se vi danima okupljati, razmišljati i znati iz svoje prošlosti prepoznati što nam je i danas važno. Jer, povijest je učiteljica života!

Zahvaljujem vam na ovoj duhovnoj obnovi,  na ovim pučkim misijama, gdje ste si ponovno napunili duhovne baterije. Ne protiv nikoga, nego da budete svjesni svoga dostojanstva  i da svima onima, koji vam nude nešto drugo što nije Božje, pristojno i kulturno kažete- Ne, hvala lijepo! Neka optužuju, konstruiraju, izmišljaju. Povijest nas uči, kao učiteljica života, da su propali i egipatski faraoni, rimski carevi i toliki diktatori, toliki koji su htjeli biti bogovi na ovoj zemlji i ostali zapisani kao negativci, a oni koji su s Bogom radili (samo je Bog dostatan) oduševljavali i oduševljavaju i danas.  Neka je blagoslovljeno vaše duhovno nasljedovanje i neka dragi Bog, po zagovoru sv. Terezije, dade da ovo sjeme koje je posijano ovih dana pučkim misijama, urodi obilnim plodovima za budućnost naše Crkve i našega naroda – istaknuo je, među ostalim i poručio prečasni Krpeljević.

Na kraju misnog slavlja zahvalio je i njemu i misionaru naš župnik vlč. Perica Matanović, a kao poklon u ime župljana Evica Kraljić poklonila je ocu Danijelu Čoli sliku- svojih ruku djelo, te stihove u kojima zahvaljuje na obilnim zalogajima duhovne ljubavi kojom je nahranio župljane. Župnik je najavio i svečani orguljaški koncert u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i radionice Heferer koji će biti održan 15. listopada u crkvi sv. Terezije. Tada će se  u crkvu vratiti i restaurirana oltarna pala na kojoj je lik svetice, a dobila je i status zaštićenog kulturnog dobra.

Na misnom slavlju sudjelovali su i novogradiški i gradonačelnik Herzogenauracha dr. German Hacker , naši prijatelji iz ovog njemačkoga grada, koje su i prečasni Krpeljević i župnik Matanović pozdravili i zahvalili im, kao i članovima njihova zbora koji su na kraju mise zapjevali na slavu Bogu i u znak zahvalnosti okupljenim vjernicima. Misom je završio i njihov boravak u Novoj Gradiški na drugom dijelu programa obilježavanja 35. obljetnice prijateljstva Nove Gradiške i Herzogenauracha.

Related Post

PJEVAČI IZ ZLATARA U ŠTIVICI

Autor - 21/11/2010 0
ŠTIVICA 21. studeni 2010. – U povodu dana Svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, vjernici i pjevači župe Uznesenja Blažene Djevice Marije…