ZIMSKI SASTANAK PIONEER-a U ŠTIVICI

603 0

U utorak, 31. siječnja, u Štivici je održan tradicionalni

zimski sastanak, koji je već 17-u godinu za redom ovdje organizirala poznata tvrtka „Pioneer“. O aktualnostima i planovima za 2012.g. govorio je predstavnik tvrtke i promotor za Brodsko-posavsku županiju, Predrag Ilić.

 

I ove godine na sastanku se okupio veliki broj poljoprivrednika, pa je Ilić podsjetio kako je skup u Štivici tradicionalno najposjećeniji na području ove županije. Prisjetio se zatim nedavno preminulog naprednog poljoprivrednika i stočara iz Štivice, Emila Tadića, koji je uspješno surađivao s „Pioneerom“, uključivao se u sastanke, Dane polja i sl.

 

Govoreći o tvrtki, Ilić je naglasio kako su zadnje tri godine dobili nagradu RH kao najveći izvoznik sjemena. Dostigli su razinu od 2.000 ha kukuruza, odnosno sjemenske robe, a radi se i na suncokretu i uljanoj repici. Rekao je kako je „Pioneer“ sada „zauzeo“ oko 50% hrvatskih oranica, znači svako drugo zrno kukuruza na ovim prostorima je iz tvrtke „Pioneer“. Sve veća zastupljenost ove tvrtke je i u svijetu. U čak 160 zemalja su „Pioneerove“ istraživačke stanice. Usporedio je zatim prinose kukuruza i njihov porast, od 1926.g. do danas.

 

Upoznao je poljoprivrednike s podatkom da je prije nekoliko dana potpisan ugovor između Hrvatske poljoprivredne komore i Brodsko-posavske županije o gradnji kapaciteta u brodskoj luci, za proizvodnju etanola iz kukuruza, kapaciteta 600.000 vagona, odnosno oko 60.000 hektara. Upoznao ih je s podatkom kako i novogradiški PP kompleks gradi kapacitet za proizvodnju bio plina iz kukuruza, za što će trebati oko 1.000 hektara proizvodnje kukuruza.

 

U nastavku sastanka Ilić je naglasio kako je proteklih nekoliko godina testirana već peta generacija pioneerovih hibrida kukuruza i ove kalendarske godine će našim poljoprivrednicima ponuditi nekoliko novih: P9025, PR38A79, P9578, PR36V52 i PR34N61. Najstarija generacija hibrida kukuruza Clarica“, „Stira“, „Colomba“ i „Florencia“ idu u „zasluženu mirovinu“.

 

Na sastanku u Štivici bilo je riječi i o kvaliteti sjemena, zatim o inokulantima, čija se prodaja povećava iz godine u godinu, potom o pioneerovom servisu, a na kraju sastanka poljoprivrednici su mogli predstavniku tvrtke, Predragu Iliću, postavljati pitanja u svezi sa tvrtkom, hibridima i drugim aktualnostima vezanim uz ovu naprednu tvrtku i poljoprivrednu proizvodnju.

Related Post