1159 0

NOVA GRADIŠKA 10. veljače 2012. – Vjernici župe Kraljice sv. krunice Nova Gradiška, za blagdan suzaštitnika župe, bl Alojzija Stepinca pripravljali su se devetnicom i trodnevnicom, koju je vodio domaći župnik, Jozo Jurić.

Molitve i litanije blaženiku, uz župno zajedništvo, prihvaćene su i moljene i u obiteljskim ozračjima.

 

Na završetku devetnice, svetu misu je slavio Dragutin Cerovečki, župnik župe sv. Pavla Retkovec. Pozdravio ga je župnik Jurić, a vjernike pozvao da potiču jedni druge na molitvu i pobožnost blaženiku za svoje potrebe, za svoje obitelji, župu i hrvatski narod, tu, pred njegovim novim kipom. Kip je blagoslovio župnik Cerovečki. Rad je to umjetnice u drvetu iz Orubice, Marije Rizvić, a darovala ga je jedna obitelj, u znak zahvalnosti blaženiku za uslišanje.

U propovijedi se Cerovečki prisjetio svojih srednjoškolskih i studentskih dana, kada je 10. veljače, s mnoštvom vjerničkog puka, hrlio u zagrebački katedralu, jedino mjesto gdje se tada mogla čuti istina o Stepincu i koju je hrabro, kroz niz godina iznosio i blagopokojni kardinal Franjo Kuharić. „Tu smo se hranili, pratili i upijali svaku riječ o Stepincu. Ono što je uvijek krasilo današnjeg blaženika, bila je istina, jer je bio čovjek istine. Ni u jednom trenutku ovozemaljskog života nije zanijekao istinu, niti Isusa Krista. Nije se bojao prijetnji suda niti za svoj život: za svoje uvjerenje znao je trpjeti i dati život, baš kao i „pšenično zrno bačeno u zemlju“.

Pozvao je vjernike neka svatko živi svoj život, tako da nas Bog po našim djelima prepozna kad stanemo pred njega. „Trebam birati u ovom životu ono što me vodi do ostvarenja mene kao čovjeka, kao osobe, kao Kristova učenika. Za to postoji samo jedan put – put istine, a Stepinac je uvijek bio taj koji je upućivao i pokazivao na istinu“, rekao je Cerovečki.

Related Post

KLOŠTAR

Autor - 16/08/2012 0
Uoči blagdana Velike Gospe, 14. kolovoza, u Kloštru kod Slavonskog Kobaša održano je tradicionalno hodočašće vjernika Novokapelačkog dekanata, ali i…