2633 0

Suočeni sa vlastitim stigmatizacijama, križevima i stereotipima, njišući se u balkanskoj krčmi dok gledamo novogodišnji koncert iz Beča, viseći drugima za skutama provodeći vrijeme u prošlosti nismo ni svjesni koliko smo genijalni.

Turbulentna prošlost i polukaotično stanje pretvorili su nas u naciju bezvoljnika i pesimista.

Otupjela savjest i demoralizacija iz dana u dan pokazuju se u punom „sastavu“. Naravno, ako su u sastavu većina političari koji godinama uzrokuju nevoljkost građana da isti nemaju volje ni raditi djecu u Lijepoj našoj. Nije politika kurva već su političari ti koji imaju loše instrumente vladanja, barem za narod. Da ne duljim. Svi sve znamo samo, samo kad se skupimo. A to nam jako teško polazi za rukom. Zadnji put Hrvatska se „skupila“ za vrijeme Domovinskog rata iz kojega se mnogi nisu vratili, iz kojega su se neki vratili i nisu, iz kojega su se neki vratili a nisu ni bili te iz kojega su neki gradili kapital. Što ćete, snađite se drugovi. Jest da čovjek treba biti snalažljiv no ne i podmukao. Od takvog „individualnog“ snalaženja propada nam država za koju su se neki  časno borili.

Ali, Hrvati, gledajući kao nacionalnost, nisu ti, neću reći političari jer je već ofucano, upravljači države. Lažni domoljubi. Nisu oni Hrvatska.

Hrvatsku čine, neću reći mali, već normalni ljudi. Oni su junaci hrvatske zbilje. Da, usprkos gore navedenom to je zaista tako.

Jučer preko medija doznajem jednu groznu i sablasnu vijest. Ja, ja meine Damen und Herren u Njemačkoj je gorivo jaaasko skupo. Jadni ne znaju kuda će. Neki idu čak u Austriju da prođu jeftinije dok drugi razmišljaju da se voze u đuture. Katastrofa da vas jeza prođe.

Imaju diesel skuplji za čak 10 centa za razliku od nas kojima je noćas benzin pao za 30 i nešto lipa da bi za dvadesetak dana skočio za 40-ak.

Koji su to sustavi vrijednosti? Znam da je svaka država kao i svaka obitelji, kuća i osoba zaslužna za svoju ekonomiju i raspodjelu sredstava, a time i za ulogu na međunarodnoj monetarnoj sceni. No kod nas je sve naopako. Cijena hrane prelazi europske cijene. One Europe kojom težimo i iz koje uvozimo drugu klasu proizvoda dok oni za iste i jeftinije novce imaju prvu.

Naravno, uz neke iznimke kao što su možda najamnina stanova npr. u Francuskoj gdje je skuplja nego kod nas.

Kada je riječ o PDV-u i poskupljenjima onda uvijek polazimo za gorim primjerima.

Europska pravila slijedimo u svemu samo ne u primanjima i standardu građana kojega bi prije ulaska trebali podići ili ćemo se nasanjkati.

Struja i plin poskupljuju za 20 do 30 %. Kako prvi potpredsjednik Vlade reče morat ćemo manje pričati na telefon. Pitam se da su telekomunikacije ostale u „našem“ vlasništvu da li bi isto predlagao. Što bi onda trebali smanjiti? Možda vodu pa da se manje peremo i da smrdimo. Ne, vode su još naše. Barem se nadam. Što mislite kada bi bilo jedinstva i da svi ne koristimo energente struju i gorivo na samo dva tjedna? Što bi to značilo u ekonomskom smislu? Neću ni pomisliti.

Unazad dvije godine električna energija je poskupila nekoliko puta zbog infrastrukture. To je dokaz iracionalnog vladanja gospodarstvom jer za istu infrastrukturu tvrtka mora štedjeti godinama. Možda bi Čačiću bilo bolje da je rekao npr. da smanjimo potrošnju tv prijemnika, no fuck, pretplata HRT-a je fiksna.

Strane banke nas pelješe fleksibilnim i fiksnim kamatama na kreditima osnovanima na njihovim „pouzdanim monetama“. Kamate su veće za više od trećine nego u njihovim domicilnim zemljama i u Europi. No savršeno doziraju i piju nam krv maksimalno do granice.

Kad bi više plijen bi im usahnuo.

Iskorištava nas tko god stigne. Drugi nas, mi sami sebe…

Zemlja osakaćena ratom agresora, stranih i unutrašnjih interesnih sfera i vlastitih pogrešaka…

Mi smo dno hranidbenog lanca sjeverne hemisfere trenutno, a uz to smo još i p..de.

Ali uz sve navedeno još smo tu i ne damo se. Usprkos svemu nekako napredujemo, a nismo ni svjesni vlastitog junaštva. Opstajemo kao pra organizmi. Dok u Europi kukaju mi smo oguglali i navikli. Kriteriji su nam niski ali smo zato jači. Izvlačimo maksimum iz minimuma.

Da, mi smo ti koji smo uspješni i genijalni.Zato što smo ostali…

Mi smo legende.

Related Post