JUČER, DANAS, SUTRA

688 0

Politički sam nepismen i sretan sam zbog toga, vjerujem u čovjeka i Boga, politika mi je mrska jer nikad nije cista iako na prvi pogled od čistoće sva blista, no kako izgleda morat ću i ja u političke vode zagaziti, sa mnogima zaratiti, ne zato jer sam željan politike ili zato sto od politike očekujem nešto, ja imam dosta obitelji i u društvu svoje mjesto. Ne želim u politiku zato sto mi je dosadno i ne znam kuda bi

sa sobom ima samo jedan razlog, a to je da svim ovima bahatima političarima koji misle da su Bogom dani te da je narod tup i glup, sjednem za vrat i pokažem im prstom na put. Pet minuta je do dvanaest i krajnji je čas da odu i prepuste poštenima vlast.

Nedvojbeno je da je ovoj mojoj odluci kumovala današnja situacija, koja je svakako bila ona kap previše u čaši koja se punila godinama. Uzrok svemu je moj današnji slučajni susret i razgovor sa jednom osobom, ili bolje reci članom jedne naše stranke na lokalnom nivou. E bas dobro, pomislio sam u tom trenutku, ajde da naletim na nekoga tko je blizak politici u ovom našem od Boga i vraga napuštenom gradu.Tema se je sama uslijed zadnjih zbivanja nametnula, tako da sam imao spremna dva tri pitanja. Jedno od pitanja, meni i najvažnije, dotičnome odnosilo se je na izbor popisivača za popis stanovništva u našem gradi i okolici. Županija me pretjerano niti ne zanima jer tamo se zna ko kroji i prekraja, tako da se sa nepotrebnim stvarima nisam dodatno niti želio opterećivati. Dakle moje pitanje je bilo, tko je sačinjavao komisiju i tko je bio predsjednik iste, govorim o komisiji koja je trebala poštujući zakon i pravila igre, od nekoliko stotina kandidata za popisivače izabrati one sa najvišim rezultatima testa, najstručnije i najbolje. Naravno kako sam i očekivao a očekivao sam onoliko koliko sam i dobio, u tri rečenice saznao sam sto me zanima iako su dvije bile suvišne. Najvažnije moje i jedino svrsishodno pitanje od moje strane odnosilo se na legitimitet liste koja je građanima prezentirana kao konačna, po mome sudu vrlo nekorektna i nestručna. Nekorektna u smislu da je ista odrađena po političkoj podobnosti kandidata, a ne po rezultatima testova, stručnosti ili socijalnom statusu. Da sam dobro razmišljao i od početka bio u pravu kako se radi o političkim mućkama i namještanjima je kao i uvijek dosada, sporna lista se krojila i prekrajala po rodbinskim, prijateljskim i političkim kriterijima, posvjedočio mi je i moj sugovornik koji je na moju konstataciju da nije nimalo pošteno da se poslovi, odnosno ovakve liste rade po političkoj i inoj liniji odgovorio smiješkom, koji ne znam kako da protumačim, a možda je i bolje da ne znam, pitao me sa tim osmjehom ili pak podsmjehom gdje ja to živi kad ne znam da se sve dijeli po političkoj podobnosti, tako je uvijek bilo i biti ce.

Odgovor spomenute osobe, koja bi kao i njene stranačke kolege i svi ostali političari sirom lijepe naše napokon trebala shvatiti, da politika treba biti u službi naroda a ne narod u službi politike, odnosno da bi političari trebali biti sluge naroda, a ne narod njihov sluga, u pravom smislu te rijeci nije me bas pretjerano ni iznenadio. Nažalost ove moje rijeci tko bi kome trebao odgovarati i biti odgovoran od silne bahatosti, samouvjerenosti i nedodirljivosti koja je ovladala našim političarima cisto sumnjam da bi moje rijeci doprle do bilo koga od njih. Na moj upit po čemu su se vodili članovi te komisije jer očito je da se nisu vodili po pravilniku da jesu po logici stvari trebali su između kandidata izabrati one koji su imali zadovoljavajuće rezultate, bez obzira jesu li isti politički opredijeljeni ili nisu, trebali su se rukovoditi i po socijalnom statusu kandidata, jer onome tko nema za kruh ta zarada bi i te kako dobro došla. No očito je da ta stručna komisija nije se bas previše obazirala na one koji nemaju, a sposobni su odraditi taj povjereni im posao. Očito da se je ta i takva nepristrana, komisija rukovodila po nečemu sasvim drugom na sto smo se svi zgražali u bivšem političkom sistemu, po stranačkoj pripadnosti ili ti ako ljepše zvuci po političkoj podobnosti.

Pa ako je već tako, a je tako, poklopite se gospodo, drugovi, lijevi i desni, žuti i zeleni po usima, nema potrebe da pljujete po bivšoj državi, u kojoj Vam je sve mrsko bilo, osim kako se čini vlasti, slasti, i još ponečega. Prozivate razne komuniste, socijaliste, titoiste a iste aršine upotrebljavate kao i oni, samo prikriveno ispod žita i demokracije nam mile lica. Istim aršinom mjerite podobne i nepodobne, partiji vjerne i nevjerne ma kako se ona zvala. Tada su komesari razni vladali, danas smo napredniji pa sa nama vladaju razni lokalni moćnici, sa nama vladaju, a sebi na razno razne načine lamaju. Ista aršin, druga vremena, lica većinom stara, novi kaputi. Cijela njihova politika se svodi na jedno, pomogni sam sebi i onima oko sebe, vjernima i odanima a tebe narode, narode ko j..e.

Da zaključim, džabe ti zvanja i znanja, džabe ti svega bilo. Bitno je politički djelovati, poslušnik biti, aktivno stranku propagirati i nema zime ima da ti sunce sine, ako te krase ove vrline nemaš brige, posao ce doći sam,možda za vjernost stranci dobiješ stan, kredit povoljan i račun podeblji, sve je moguće pa i olovo plivat može kad se braca političari u osobnom interesu slože.

Arsen Granda

www.ddrrh.com

Related Post

OSVRT KRUNOSLAVA RAVLIĆA

Autor - 20/03/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 20. ožujak 2016. – Stabla su najveća i najstarija živa bića na zemlji. Ako je dugovječnost kriterij mudrosti,…

DVADESET GODINA POSLIJE

Autor - 22/05/2011 0
Piše prof. Ante Vukšić Nakon devetsto godina podređenosti, čestih ratova pa i građanskih, prolijevanja krvi za tuđe interese, nakon mnogih…